IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания бори дефицита с 20% ДДС и банков данък

Според правителството само по този начин ще се предотврати "катастрофален колапс" в икономическото доверие към Великобритания

16:49 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Великобритания бори дефицита с 20% ДДС и банков данък

Британското правителство представи новия спешен бюджет на страната за текущата фискална година, в който се предвижда увеличение на ДДС от 17,5% на 20% през следващата година, предаде BBC.

Чрез заложените мерки за радикално съкращаване на държавните разходи и за увеличение на данъчните приходи финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн цели да заличи големия бюджетен дефицит на страната. През 2009 г. делът му от брутния вътрешен продукт (БВП) надхвърли близо четири пъти заложения от Европейския съюз таван.

Планираните държавни икономии са най-големите за последните 30 години, като според финансовият министър на страната те са неизбежни, а новият бюджет е суров, но справедлив.

В него са предвидени още допълнителен данък върху банките, както и замразяване на детските надбавки през следващите три години, а данъчните и жилищните облекчения за семействата ще отпаднат. В същото време данъците върху алкохола, цигарите и горивата няма да се увеличават.

Заплатите на държавните служители, които получават над 21 хил. паунда на година, ще бъдат замразени през следващите две години.

Според Джордж Озбърн само по този начин ще се предотврати "катастрофален колапс" в икономическото доверие към Великобритания. Съкращенията обаче ще бъдат направени по „справедлив начин“, като по-голямата тежест от тях ще пане върху по-заможното население.

Обезщетенията за майчинство също ще бъдат намалени, както и помощите за самотни родители.

Правителството ще въведе и банкова такса от януари 2011 г., която ще се начислява върху счетоводните баланси на банките, ипотечните кредитори и чуждестранните банки във Великобритания. Правителството се надява да си осигури по този начин 2 млрд. паунда на година.

Броят на служителите в министерствата ще бъде намален с 25% през следващите четири години. От това правило изключение ще бъдат само министерствата на здравеопазването и на международното развитие.

Актуализираните прогнози на правителството сочат за растеж на БВП от 1,2% през тази година и 2,6% за следващата. В своя последен доклад отпреди няколко месеца предишното правителство на лейбъриста Гордън Браун предвиди 3,25% икономически растеж за 2011 г.

Джордж Озбърн планира да елиминира бюджетния дефицит на страната в рамките на следващите пет години. Той възлезе на 11% от БВП през 2009 г., в резултат на което рейтинговата агенция Fitch заплаши в началото на този месец страната, че може да загуби своя топ инвестиционен рейтинг.

Британската лира поскъпва с 0,4% срещу долара от началото на днешната валутна сесия, като към 16:35 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,4809 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още