IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ обяви допълнителни санкции срещу Иран

Решението на Белия дом ще отреже достъпа на ирански компании до американската финансова система

12:33 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ обяви допълнителни санкции срещу Иран

Администрацията в Белия дом обяви, че ще започне наказателна процедура срещу иранска банка и няколко ирански компании и частни лица, за които се смята, че са замесени в разработването на иранската ядрена програма, предаде USA Today.

Мерките ще обхванат пет компании и 90 кораба, които Иран е използвал, за да заобиколи ограниченията, наложени при трите предишни периода на санкции на Съвета за сигурност на ООН, е посочил сСтюарт Леви, заместник-секретар за финансово разузнаване към министерството на финансите на САЩ. Иран дори е сменил имената и е пребоядисал някои от корабите си, за да избегне разпознаването им, е заявил Леви.

„За да сложим по ефективен начин край на опитите на Иран за създаване на ядрено оръжие, както и на подкрепата на иранското правителство за тероризма, трябва да имаме добре координиран подход с широка международна подкрепа“, каза финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър. Той посочи, че очаква в скоро време и други страни също да обявят санкции срещу режима в Техеран. „Това не е нещо, което САЩ могат да направят сами“, каза той.

Преди седмица Съветът за сигурност на ООН наложи на Иран четвърти кръг от санкции.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че неговата страна няма да отстъпи „и една йота“, подчертавайки, че ще построи четири нови ядрени реактора за медицински изследвания. Ахмадинеджад заяви също, че скоро ще постави нови условия за провеждането на разговори със Запада, но че иска първо да накаже световните сили за наложените санкции.

САЩ нямат търговски връзки с Иран, но последното решение на американската администрация ще отреже достъпа на иранските компании до американската финансова система и това ще затрудни бизнеса им с останалата част от света, пояснява Гари Хуфбауър от Peterson Institute for International Economics.

Американските санкции ще имат по-голям ефект, ако бъдат приети и от европейските страни, допълва Хуфбауър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още