IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция пусна международен екип за разследване на държавните финанси

Одитори от няколко държави ще наблюдава прогреса по налагането на драконовските мерки за съкращаване на разходите

19:48 | 14.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция пусна международен екип за разследване на държавните финанси

Гърция допусна международен екип от одитори, който има за задача да разследва какво се случва с държавните финанси и как се справя страната с прилагането на строгите мерки за съкращаване на разходите.

Експертите са от Европейския съюз и Международния валутен фонд и са в страната във връзка със спасителната помощ, която бе отпусната на Гърция заради тежките изпитания, поставени от финансовата криза, предава ВВС. Делегацията ще остане в гръцката столица за срок от една седмица.

Задачата на Гърция е да ограничи бюджетния си дефицит от 14 на сто от брутния вътрешен продукт до едва 3 на сто до 2014 година.

Заради огромния си дефицит Гърция предизвика огромно недоверие на финансовите пазари и за страната стана доста скъпо да набавя капитал за рефинансиране на задълженията си. Това накара ЕС, МВФ и ЕЦБ да отпуснат на страната заем от 110 млрд. евро.

В рамките на първата фаза на програмата за съкращаване на разходите Гърция има за задача да намали дефицита си до 8,1 на сто от БВП за тази година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още