IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз предложи официално газът да поскъпне поне с 25%

В случай на отчитане и на недовзетия приход за минал период, увеличението на цената на газа ще наближи 40%

19:45 | 10.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз предложи официално газът да поскъпне поне с 25%

„Булгаргаз“ ЕАД внесе днес официално предложение в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за размера на цените на природния газ за третото тримесечие, което предвижда поскъпване спрямо настоящата цена с 25,3%, съобщиха от дружеството.

Предлаганата цена от 548,31 лв./1000 куб. м включва: цена на вход на газопреносната мрежа от 537,56 лв./1000 куб. м без ДДС и надценка в размер на 10,75 лв./1000 куб. м (2%), съгласно Наредбата за цените на природния газ.

Цената на газа за второто тримесечие е 437,54 лв./1000 куб. м без ДДС, като е по-висока със 6% спрямо тази за първото, поради решение на правителството за задържане цените на газа, въпреки решението на ДКЕВР за поскъпване с 11%.

В съответствие с изискванията на наредбата, Булгаргаз на всеки три месеца изготвя и внася в ДКЕВР предложение за утвърждаване на продажна цена на природния газ.

От Булгаргаз посочват сега, че увеличението в сравнение с действащата цена е в резултат на по-високите през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива (мазут и газьол) на международните пазари и на повишения значително курс на лева към долара.

От Булгаргаз отбелязват още, че при отчитане от страна на регулатора на недовзетия приход за първото тримесечие на годината (28,4 млн. лв.), на който дружеството има право съгласно наредбата, то цената на газа следва да се увеличи допълнително с още 63,40 лв./1000 куб. м. В случай на отчитане и на това искане на Булгаргаз, то увеличението на цената на газа ще наближи 40%.

В началото на седмицата изпълнителният директор на Булгаргаз заяви, че компанията ще предложи поскъпване на газа от юли с поне 23%, а при отчитане на недовзетия приход, то ще надхвърли 40%. Вчера председателят на ДКЕВР коментира, че поскъпването на газа ще е поне с 20%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 14 години
Изглежда е време за отнемане на монопол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още