IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси се повишиха след добрите икономически данни

Японският БВП и износът на Китай нарастват силно въпреки последиците от дълговата криза в Европа върху световната икономика

12:26 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси се повишиха след добрите икономически данни

Добрите икономически данни за Япония, Китай и Южна Корея от днес вдъхнаха оптимизъм на фондовите пазари в азиатския и тихоокеанския регион, като повишиха всички главни борсови индекси в региона, с изключение на тези в Китай.

Увеличението на брутния вътрешен продукт на Япония през първото тримесечие, както и нарастването на заетостта в Австралия и Южна Корея, дадоха надежда на инвеститорите, че пазарите на ценни книжа в региона ще пострадат най-малко от фискалната криза в Европа.

Обнадеждаващи бяха и данните за силното увеличение на износа на Китай, който е скочил с близо 50% за 12-те месеца до май. Това показва, че търсенето на енергийни суровини в страната може да се повиши, за да могат китайските производители да отговорят на силното търсене.

В резултат на това енергийните компании в състава на регионалния индекс MSCI Asia Pacific станаха най-добре представящата се група днес и допринесоха най-много за повишението му с 1% до 110,91 пункта, предаде Bloomberg.

Най-много - с 1,6% до 7 181,77 пункта, се повиши главният тайванския индекс Taiex, следван от индекса на най-големите и често търгувани австралийски компании S&P/ASX 200, който нарасна с 1,1% до 4 435,3 пункта. Днес стана ясно, че безработицата в Австралия се е понижила от 5,4% през април до 5,2% през май, което показа, че възстановяването на икономиката на страната продължава да намира отражение и в пазара на труда.

Броят на работните места в австралийската икономика се е увеличил за осми път през последните девет месеца, като през май нараства повече от очакваното с близо 27 хил.

Безработицата се е понижила и в Южна Корея, като пада от 3,7% за април до 3,2% за май, което е най-ниското й ниво от октомври 2008 г. Въпреки подобряващото се състояние на пазара на труда в страната централната банка на Южна Корея реши да остави без промяна основния лихвен процент в страната на ниво от 2% днес. Главният индекс на борсата в Сеул Kospi добави 0,3% към стойността си до 1 652 пункта.

Със силен ръст от 1,1% до 9 542,65 пункта приключи сесията за японския индекс Nikkei 225 след данните за по-силното от очакваното разрастване на японската икономика през първите три месеца, подхранено от износа, потребителските разходи и бизнес инвестициите в началото на годината.

На фондовата борса в Нова Зеландия NZX 50 завърши сесията почти без промяна, след като централната банка на страната повиши основния си лихвен процент от 2,5% на 2,75%. Това е първото увеличение на основната лихва от средата на 2007 г. и повиши курса на новозеландския долар срещу всички 16 най-активно търгувани валути.

На отрицателна територия обаче финишира китайският индекс Shanghai Composite, който загуби 0,8% до 2 562,58 пункта въпреки добрите данни за износа през май. Пониженията бяха най-силни при компаниите от строителния и жилищния сектор, след като стана ясно, че цените на жилищата в 70-те най-големи китайски града са скочили с 12% на годишна база през май. Това е вторият най-силен ръст в исторически план и предполага, че правителството може да ускори мерките си за охлаждане на пазара на имоти в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още