IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке: Ще намалим дефицита на САЩ, но не сега

Шефът на Федералния резерв увери, че щатската икономика се възстановява, макар и бавно

19:07 | 09.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Ще намалим дефицита на САЩ, но не сега

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке изрази своето притеснение пред Конгреса, че дефицитът по федералния бюджетен на страната е твърде голям и ще трябва да се намали, но не този етап, пише Wall Street Journal.

В показанията си пред бюджетната комисия той предупреди, че бюджетният дефицит на САЩ е опасен за икономиката и подчерта, че постигането на дългосрочна фискална устойчивост в страната ще бъде трудно, но от изключителна важност за икономическия й растеж.

Ключов в неговото изказване по отношение на дефицита стана изразът "в по-дългосрочен план". С него Бернанке защити разходите на държавата за стимулиране на икономиката по време на финансовата криза, които обаче увеличиха още повече и без това големия дълг на най-голямата икономика на света.

Според Бернанке извънредното увеличение на дефицита е резултат от слабата икономика и от начина, по който данъчните приходи на държавата са намалели. Той е на мнение, че всички предприети от правителството действия са били необходими с оглед облекчаването на последиците от рецесията и възстановяването на доверието на финансовите пазари.

Председателят на централната банка на САЩ нееднократно заяви, че комбинацията от мерки на централните банки и правителствата за стимулиране на икономиката са помогнали за нейното стабилизиране.

Бернанке не призовава за незабавно затягане на държавните разходи, но предупреди, че бюджетният дефицит на САЩ задължително трябва да се коригира при нормализиране на икономическите и финансови условия.

Той потвърди, че икономиката на САЩ продължава да се възстановява, като Федералният резерв очаква растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3,5% през тази година. Това е средното темпо, с което икономиката на САЩ трябва да расте, за да може да се осигурява заетост на увеличаващото се население на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
абитуриент
преди 14 години
с две думи ше продължаваме да си печатаме хартишки ............няма какво да се чудите къде ше е следващото торнадо..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 14 години
Цитат:"Това е средното темпо, с което икономиката на САЩ трябва да расте, за да може да се осигурява заетост на увеличаващото се население на страната." - тази цел категорично противоречи на дългосрочното нормализиране на дефицита. Осигуряването на заетост чрез държавна намеса обичайно води до дефицити (както и връща към времена, когато милиционерите обикаляха махалите, за да водят мързеливите на работа). Изглежда ФЕД не възнамеряват скоро да променят финансовия климат в САЩ, което засяга всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още