IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Овергаз продаде 292 хил. т спестени вредни емисии на Холандия за €700 хил.

Цялата сума от продажбата ще се инвестира в проекти за газификация

17:12 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Овергаз продаде 292 хил. т спестени вредни емисии на Холандия за €700 хил.

Овергаз продаде 292 хил. тона спестени емисии на парникови газове на Холандия в началото на юни за 700 хил. евро, като това е първата такава сделка на доставчика на газ, съобщиха от компанията.

Вредните газове са спестени от замяната на конвенционалните горива с природен газ във Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, София и Варна.

Количествата са били прехвърлени от българския в холандския Национален регистър за разпределение на квоти. Трансферът е по три проекта на механизма „Съвместно изпълнение” от Протокола от Киото.

Цялата сума от продажбата ще се инвестира в проекти за газификация, посочват от компанията.

От Овергаз са посочили, че сделката е станала възможна, след като в края на април Европейската комисия разреши на България да се присъедини към европейската схема за търговия с вредни емисии.

В средата на месец май акредитацията на България за търговия с парникови газове беше отнета по предварително решение на прилагащия орган по Конвенцията от Киото, което се очаква да бъде потвърдено на 30 юни. Дотогава предприятията, които имат право на търговия с емисии, могат да извършват тази дейност.

Очакванията на екоминистерството ни са акредитацията на България да бъде възстановена до есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още