IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕВН ще обжалва пред ВАС наложената глоба от КЗК

От електроразпределителното дружество посочват, че спорът е бил отнесен по-рано до ДКЕВР, като комисията е решила в полза на ЕВН

12:28 | 08.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕВН ще обжалва пред ВАС наложената глоба от КЗК

„ЕВН България Електроразпределение” АД ще обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по повод жалба от „Яна” АД, Бургас, с което на ЕВН е наложена санкция в размер на над 373 хил. лв., съобщиха от електроразпределителното дружество.

От дружеството посочват, че след внимателен анализ на решението на КЗК го намират за неправилно, поради което възнамеряват да обжалват решението пред Върховния административен съд.

От „Яна” АД твърдят, че ЕВН отказва да плаща такса за достъп до електропровод, собственост на бургаската фирма. В решението на КЗК се посочва, че в случая ЕВН се възползва от монополното си положение, тъй като „Яна” АД няма възможност за алтернативно присъединяване към друга електротранспортна мрежа.

Възникналият между двете дружества спор пред КЗК се предхожда от друг спор между тях пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), в рамките на който ЕВН е отстоявала своето право да начислява на „Яна” АД цена за пренос на електрическа енергия по разпределителната мрежа, посочват в становището си от ЕВН.

От ЕВН също така са поискали пред ДКЕВР да бъде установена принадлежността на кабелния електропровод, предмет на спора, към мрежата на ЕВН, по която разпределителното предприятие пренася електрическата енергия до присъединените обекти на „Яна” АД.

От ЕВН посочват, че производството е завършило с решение на ДКЕВР в полза на ЕВН България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още