IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските ДЦК са големият печеливш от дълговата криза в Европа

Стойността на търгуемия американски държавен дълг се е повишила до 7,96 трлн. долара през тази година спрямо 4,4 трлн. долара в средата на 2007

15:36 | 07.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Американските ДЦК са големият печеливш от дълговата криза в Европа

Най-големите инвестиционни компании на Wall Street, търгуващи с американски държавни ценни книжа, купуват щатски държавен дълг с най-бързите темпове през последните две години, пише Bloomberg. Това помогна на доходността на американските ДЦК да отбележи рекордно ниво за последните седем години.

Goldman Sachs, JPMorgan и останалите 18 първични дилъра на американски ДЦК, които ги купуват право от Федералния резерв, са преминали от къси позиции в размер на 23,2 млрд. долара до дълги позиции за 37,1 млрд. долара в края на май. Това показват данните на централната банка на САЩ към 26 май.

В същото време покупките им на корпоративни ценни книжа с фиксиран доход, каквито са корпоративните облигации, са намалели със 17% до 211 млрд. долара. Това показва, че те намаляват позициите си в по-рискови активи, за каквито се считат корпоративните облигации.

Освен растящите притеснения от евентуални фалити на държави в Европа, ниската инфлация в САЩ на свой ред увеличи интереса на инвеститорите към американски ДЦК, които са донесли доходност от 4,55% от началото на тази година, ако се вземат реинвестираните лихви. Това е най-голямата печалба от 2003 г. насам, съгласно данните на Bank of America Merrill Lynch.

Слабите данни за заетостта в САЩ през май повдигнаха отново съмненията за силата на възстановяване на американската икономика в края на миналата седмица, което допълнително увеличи търсенето на по-безрискови активи, за каквито се считат американският долар и ДЦК.

Доходността на десетгодишните американски ДЦК се понижи с 0,37 процентни пункта през май, което е най-голямата им месечна загуба от декември 2008 г., когато кредитните пазари по целия свят замръзнаха заради фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers. Доходността им бе на ниво от 3,20 на сто в края на миналата седмица, като средните прогнози на анализатори на Bloomberg сочат за увеличение до 4,14% до края на тази година спрямо 3,84% в края на миналата.

Доходността на американските ДЦК е подкрепена и от намаляващата инфлация, която през април отчете и първото си забавяне от март 2009 г. насам. Това според анализатори потвърждава, че засега страховете от появата на дефлация надминават притесненията от инфлация.

Статутът на долара като световна резервна валута, добрата структура на американския дълг и ниските лихвени проценти, при които Вашингтон може да се финансира, са причината за големия интерес към него.

За всеки 1 долар американски десетгодишен дълг през тази година са постъпили поръчки за 3,16 долара в сравнение с 2,63 през миналата, което е най-високото ниво от 1994 г.

С влошаването на дълговата криза в Европа през март не само дилърите на американски ДЦК започнаха да увеличават своите позиции в американски ДЦК, но и чуждестранните инвеститори. Това показаха данните за рекордното количество американски дългосрочни финансови активи за 140,5 млрд. долара, купени от чужди инвеститори през март.

Нарастването на интереса към държавните ценни книжа отразява и спада в продажбите на корпоративни облигации. Компаниите в САЩ са емитирали дългови книжа за 458 млрд. долара през първите пет месеца на тази година, което е със 159 млрд. долара по-малко в сравнение с миналата. В същото време финансовото министерство е продало дългосрочни и краткосрочни американски ДЦК за 1 трлн. долара, което е увеличение от 209 млрд. долара спрямо миналата.

Стойността на търгуемия американски държавен дълг се е повишила до 7,96 трлн. долара в сравнение с 4,4 трлн. долара в средата на 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още