IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси претърпяха най-тежкия си спад от март 2009 г.

Nikkei 225 потъна с 3,8% заради страховете от задълбочаване на дълговата криза в Европа

13:20 | 07.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси претърпяха най-тежкия си спад от март 2009 г.

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се сринаха в началото на новата борсова седмица заради страховете от задълбочаване на дълговата криза в Европа, които избухнаха с нова сила. Повод за това стана съобщението на унгарското правителство, че е възможно страната да спре да плаща своя дълг заради лошото състояние на икономиката й, което внесе смут на финансовите пазари.

Успоредно с това слабите данни за пазара на труда в САЩ показаха, че почти всички нови работни места създадени през миналия месец, са в държавния сектор. Това означава, че компаниите в частния сектор в САЩ все още се страхуват да наемат нови служители въпреки подобряващото се състояние на щатската икономика, която е най-голямата в света, пише Bloomberg.

В резултат на това регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific потъна с 3,3% до 109,73 пункта. Това е най-големият му спад за последните 15 месеца, или от 30 март 2009 г. насам, когато много от пазарите на ценни книжа по целия свят отбелязаха многогодишно дъно. Доларът поскъпна силно заради засилено търсене на по-сигурни активи, а това понижи цените на металите и петрола.

Йената поскъпна до най-високия си курс срещу еврото от 2001 г. насам днес отново заради търсенето на по-безрискови активи. Това обаче оскъпява износа на японските компании, което доведе до разпродажби на техните акции. В резултат на това индексът на най-големите и търгувани японски компании Nikkei 225 потъна с 3,8% до 9 520,80 пункта и бе най-губещият борсов измерител в региона днес.

Силно с 2,8% до 4 325,9 пункта се понижи и главният австралийски индекс S&P/ASX 200, след като стана ясно, че бизнес активността в строителния сектор на страната е забавила темпото си на ръст през май. В Индия Bse Sensex 30 падна с 2% до 16 771,44 пункта, а южнокорейският Kospi отстъпи с 1,6% до 1 637,97 пункта. Сред най-губещите днес се наредиха финансовите компании, заедно с тези от минния сектор.

Главният китайски индекс Shanghai Composite на свой ред отстъпи с 1,6% до 2 511,73 пункта, докато в Хонконг Hang Seng се понижи с 2% до 19 378,15 пункта заради очакванията, че мерките на китайското правителство за ограничаване на вложенията в недвижими имоти ще забавят икономическия растеж на страната, която е третата по големина и най-динамично развиващата се икономика на света.

Акциите на само 54 от 983-те компании в състава на MSCI Asia Pacific поскъпнаха днес на фона на скока в рисковите премии на държавните облигации на страните в азиатския и тихоокеанския регион. MSCI Asia Pacific се е понижил с 15% от най-високата си точка за тази година, отбелязана на 15 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още