IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще следва канадския модел за справяне с дълга

В страната предстои радикално съкращение на публичните разходи, което ще се определи с участието на обществеността

10:58 | 07.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Великобритания ще следва канадския модел за справяне с дълга

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн планира да се справи с огромния бюджетен дефицит на страната по примера на Канада, където бюджетният дефицит е овладян в рамките на три години чрез радикални съкращения на държавните разходи с 20 на сто, предаде Telegraph.

Той ще обяви „революционно“ по неговите думи съкращение на публичните разходи през тази седмица, вдъхновено от това, което Канада е постигнала през 90-те години на миналия век, когато правителството успява да превърне бюджетния недостиг в размер на 9% от брутния вътрешен продукт (БВП) в излишък.

Канада успява да направи това на принципа, че данъкоплатците трябва да са наясно с нещата, които правителството трябва да направи, но и с това кои от тях може да си позволи да изпълни. Британското правителство възнамерява да постигне същата промяна в нагласите на британците чрез тяхното активно участие в публичния дебат за намаляване на държавните разходи.

Амбициозният план ще бъде приветстван от тези, които вярват, че Великобритания трябва да намали бързо бюджетния си дефицит и държавен дълг. Той обаче може да срещне критика от тези, според които съкращенията на държавните разходи може да потопят страната отново в рецесия и да повишат нивото на безработица заради загубата на работни места в държавния сектор.

Очаква се днес министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън да обяви, че проблемът с големия държавен дълг е много по-сериозен от предполаганото и потенциалните последствия може да бъдат още по-критични.

През тази седмица ще стане ясно какви точно мерки ще предприеме британското правителство в тази насока. Правителството ще обяви още и график за обществените дискусии относно държавните разходи, както и процеса на допитване до обществеността.

Бюджетният дефицит на страната за фискалната 2009/2010 г. възлезе на рекордните 156 млрд. британски лири, или 11,5% от БВП на страната.

Към 10:45 ч. българско време британската лира поевтинява с 0,3% срещу щатската валута, като една лира се разменя срещу 1,4425 долара. От началото на тази година лирата се е обезценила с близо 11% срещу щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още