IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото може да се качи до 1,60 долара

Скорошният спад на еврото е предизвикан от решението на много инвеститори да прехвърлят активите си от евро към злато и долари, но тази тенденция почти е приключила

16:26 | 04.06.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Еврото може да се качи до 1,60 долара

Мерките за ограничаване на бюджетните дефицити, наложени в еврозоната, вероятно ще качат курса на еврото обратно до 1,50 или дори 1,60 долара за евро, но единната европейска валута едва ли ще се утвърди като валута за резерв, смята Уорън Мослър, основател на инвестиционната компания AVM, цитиран от CNBC.

Еврото падна рязко спрямо долара, след като опасения, породени от дълговата криза в Европа, накараха много анализатори да прогнозират, че европейската валута ще падне до паритет спрямо долара или дори още по-ниско.

Според Мослър скорошният спад на еврото е предизвикан от решението на много инвеститори да прехвърлят активите си от евро към злато и долари, но тази тенденция почти е приключила.

Повишаването на данъците и съкращаването на разходите, обещани от много правителства в еврозоната с цел намаляване на дълговата тежест, ще понижи също и количеството на еврото в обръщение. „Всичко, което сега се прави в еврозоната, има изключително висок дефлационен ефект. Мисля, че поради мерките за намаляване на бюджетния дефицит, шансовете за силно евро са изключително високи. Много лесно еврото може да се върне към 1,50 – 1,60 долара“, допълва Мослър.

За да задържи еврото ниско, Европейската централна банка (ЕЦБ) ще трябва да купува долари, но „от идеологическа гледна точка, това ще означава, че те акумулират доларови резерви“, нещо, което Европейският съюз (ЕС) не иска да прави, казва Мослър.

Малко вероятно е еврото да се превърне в глобална валута за резерв, защото икономическата политика на ЕС е ориентирана към растеж, базиран на експорт, а еврозоната има търговски излишък, поясни той.

„Единственият начин да накарате света да приеме валутата ви за резерв е да имате търговски дефицит. Икономиката е противоположна на религията, по-добре е да получаваш, от колкото да даваш“, допълни Мослър.

Към 16:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2052 долара, като курсът на единната валута падна до най-ниското си ниво за последните четири години след данните за заетостта в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 14 години
Да сигурно ако има евро защото все повече и противоречиви са мненията в еврозоната. Чудно колко разнопосочни са мненията на европейските бюрократи за решаването на единните проблеми. Според мен най-лошия вариант но не и за изключване на богатите държави да им писне и да набият шута на бедните в ЕС и да няма евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
dakl
преди 14 години
При всички положения един ден еврото ще се разменя срещу 1.50-1.60 ам.долара, но това едва ли ще скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ivo0101
преди 14 години
Кое по-точно ти звучи смешно. Точно затова се повишава и йената заради текущата дефлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
dnb
преди 14 години
хаххаа ;)това ми звучи като "сега е дъното на цените на недвижимите имоти, купувайте"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още