IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

431 хил. нови работни места създаде щатската икономика през май

Курсът на долара се вдигна силно до нов четиригодишен връх срещу еврото след данните за заетостта

16:00 | 04.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
431 хил. нови работни места създаде щатската икономика през май

Курсът на долара се вдигна силно до нов четиригодишен връх срещу еврото след новината, че щатската икономика е разкрила 431 хил. нови работни места през май, а равнището на безработица е паднало от 9,9% на 9,7%. Икономистите очакваха по-голямо увеличение на заетостта, но въпреки това курсът на еврото срещу долара падна под 1,21 долара за евро за първи път от април 2006 г. насам.

От началото на тази година американската валута е поскъпнала с 15% срещу еврото, след като голямата задлъжнялост на Гърция насочи вниманието на инвеститорите и към големите нива на държавен дълг на редица напреднали икономики, в това число Испания, Ирландия, Италия, САЩ и Великобритания.

Техните притеснения за нов етап на финансовата криза ги накараха да потърсят сигурността на щатския долар, който като световна резервна валута остава и предпочитано убежище в периоди на икономическа несигурност.

Днешните ключови данни на Бюрото по трудова статистика в САЩ показаха, че броят на работните места в неселскостопанските отрасли на американската икономика се е увеличил най-вече заради временните позиции, разкрити от правителството във връзка с преброяването на населението на страната, което ще се проведе през тази година. Общо 411 хил. от всички 431 хил. работни места са временни. Пазарните анализатори очакваха по-голямо увеличение на заетостта от 521 хил.

Май е петият месец от началото на рецесията в САЩ през декември 2007 г., в рамките на който заетостта в най-голямата икономика на света се увеличава. През април щатската икономика създаде 290 хил. нови работни места, а през март – 230 хил.

Заетостта се увеличава най-много във фабричния, минния сектор и при почасовите временни дейности в областта на услугите. Федералното правителство обаче е наело най-много нови служители. Заетостта в строителния сектор в същото време продължава да пада.

В края на май в САЩ е имало 15 млн. безработни, като от тях 6,8 млн. са били трайно безработни. Такива са лицата, които са били регистрирани в бюрата по труда като търсещи работа в продължение на поне 27 седмици.

От началото на рецесията в страната през декември 2007 г. до края на май над 8 млн. работни позиции са били закрити в неселскостопанските отрасли на икономиката.

Днешните данни на Бюрото по трудова статистика в САЩ показаха още, че средното почасово заплащане нараства с 0,3% на месечна база, или със 7 цента, до 22,57 долара на час през май. През последните 12 месеца заплащането се е увеличило с 1,9 на сто.

След новината за увеличението на заетостта в щатската икономика доларът продължи възхода си срещу еврото и към 16:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2037 долара за евро. От началото на валутната сесия доларът поскъпва с близо 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още