IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър на Япония стана премиер

Наото Кан бе избран за премиер, след като Юкио Хатояма подаде оставка осем месеца след встъпването си в длъжност

10:04 | 04.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовият министър на Япония стана премиер

Досегашният финансов министър на Япония Наото Кан бе избран да поеме поста министър-председател на страната, след като предишният премиер Юкио Хатояма подаде в сряда своята оставка само осем месеца след встъпването си в длъжност.

Наото Кан обеща да възстанови доверието в управляващата Япония демократическа партия, което падна силно през последните месеци заради серията от скандали за нерегламентирано финансиране и дарения на политически партии. В тях бе замесен главния секретар на партията Ичиро Озава.

Още по-тежък удар върху рейтинга на демократическата партия нанесе самия премиер Юкио Хатояма със своето обещание да премести от остров Окинава американската военновъздушна база, което така и не се спази.

При днешното гласуване кандидатурата на Наото Кан е получила 313 гласа „за“ и 116 „против“.

Той ще трябва да убеди електората преди междинните избори за Горна камара на парламента през юли, че може да постигне политическата промяна, която японците са търсели, избирайки демократическата партия през август 2009 г. за първи път през последните 52 години.

Кан заяви вчера, че работи върху нова стратегия за овладяването на най-големия публичен дълг в света и запазването на икономическия растеж на страната. Съотношението на дълга на Япония към брутния й вътрешен продукт приближава 200% и е най-високо сред развитите икономики, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Наото Кан планира да следва основните цели на политиката на Хатояма, която включва подобряване на социалната система, намаляване на силата на бюрократите и провеждането на външна политика, която да е по-малко зависима от САЩ.

Той обеща и да разреши спора за това къде да се премести американската военна авиобаза, разположена на остров Окинава.

Японският борсов индекс Nikkei 225 се понижава с 0,1% днес, а йената поевтинява срещу всички основни валути. Повод за това е репутацията на Наото Кан като привърженик на по-меката парична политика на централната банка като средство за борба с дефлацията и слабия икономически растеж на страната.

Към 10:00 ч. българско време едни щатски долар се разменя срещу 92,70 йени, като йената остъпва с 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още