IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителността на американците расте за пето тримесечие

Разходите за труд в САЩ на свой ред намаляват за четвърто поредно тримесечие

17:00 | 03.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Производителността на американците расте за пето тримесечие

Производителността на американските работници се увеличи за пето поредно тримесечие, но с по-бавно темпо от първоначално обявеното, след като заплащането на труда се понижи, а успоредно с това броят на отработените часове отчете ръст.

Безработицата в САЩ надхвърли 10% в края на миналата година, след като работодателите започнаха да съкращават служители и да намаляват заплатите на останалия персонал в стремежа си да ограничат своите разходи.

В резултат на това производителността на труда расте през последната година и половина, като през третото тримесечие на 2009 г. нарасна с рекордно за последните шест години темпо от 8,1 на сто, след което скочи с 6,9% на тримесечна база през последните три месеца на 2009 г.

През първото тримесечие на тази година обаче тя нараства по-бавно с 2,8%. Това се оказа по-малко от първоначално обявения тримесечен ръст от 3,6%. Производителността в неселскостопанските отрасли на икономиката следи колко произвежда един служител за един изработен час.

Разходите за труд на свой ред намаляват за четвърто поредно тримесечие и отчитат спад от 1,3% спрямо последните три месеца на 2009 г. Данните на Бюрото по трудова статистика се оказаха по-добри от 1,6-процентния спад, очакван от икономисти.

В сравнение със същото тримесечие на 2008 г. продуктивността се повишава с 6,1%, като увеличението е най-силното за последните шест години.

Отделни данни на консултантската агенция ADP Employer Services показаха, че работните места в частния сектор на американската икономика са се увеличили по-малко от очакваното с 55 хил. през май. Това е второто им увеличение за тази година, след като нараснаха с 65 хил. през април.

Междувременно стана ясно, че новите молби за помощи при безработица в САЩ са намалели с 10 хил. до 453 хил. в рамките на седмицата до 29 май. Броят на лицата, които са получавали помощи минимум две седмици е нараснал с 31 хил. до 4,67 млн. души, като данните бяха в унисон с пазарните очаквания.

Курсът на щатския долар срещу еврото остава почти без промяна от началото на днешната валутна сесия и към 17 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,2247 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още