IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският кабинет реши да забрани непокритата търговия за всички акции

Някои допълнителни ограничения, които първоначално бяха предложени, отпаднаха в последния момент

16:25 | 02.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Германският кабинет реши да забрани непокритата търговия за всички акции

Германското правителство е постигнало съгласие за разширяване на забраната за непокрита търговия „на късо“ с някои финансови инструменти, като включи към ограничението всички акции, съобщава CNBC.

Планираното законодателство, което трябва да бъде гласувано от двете камери на федералния парламент, ще допълни пазарните регулации, приети миналия месец, след като германският канцлер Ангела Меркел поведе кампания срещу финансовите спекулации, които според анализатори са допринесли за задълбочаването на дълговата криза в еврозоната.

Някои допълнителни ограничения, които първоначално бяха предложени, отпаднаха в последния момент.

Оригиналният документ с предложените регулации, до който Ройтерс е получил достъп, е предвиждал и пълна забрана за непокрита къса продажба на валутни деривативи на еврото. Вместо това финансовото министерство ще бъде оторизирано да наложи такава забрана, ако това ще помогне за „избягването на сериозни сътресения на финансовите пазари или на доверието в способността им да функционират“.

Първоначалната версия на документа срещна сериозна критика с мотива, че подобна забрана би имала негативен ефект и би била трудна за прилагане.

Едностранното решение на Берлин за частична забрана на непокритата търговия „на късо“ от миналия месец предизвика трус на финансовите пазари и реакция от страна на някои традиционни партньори на страната.

За момента не съществува съгласие между пазарните регулатори на страните от Европейския съюз за налагането на обща забрана по модела на приетите в Германия мерки.

Новите регулации правят разлика между хеджиране и спекулация със суапове за защита от фалит, свързани с ДЦК, като забраняват купуването на суапове със спекулативна цел, освен ако инвеститорът не притежава стоящите зад тях активи.

Докато някои европейски страни, включително Франция, подчертаха, че няма да последват германския пример, шефът на френския регулатор предложи Европейската комисия да предложи свой собствен вариант, за да се избегне дисхармония на европейските финансови пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
vakh
преди 14 години
Що е "непокрита търговия"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
no-credit
преди 14 години
Мдааа, германците сериозно са вдигнали на мушка спекулантите. Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още