IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отхвърлиха идеята да се следи как се харчи излишъкът на НЗОК

Къде са отишли 60 млн. лв. от здравната каса?

12:03 | 02.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Отхвърлиха идеята да се следи как се харчи излишъкът на НЗОК

Депутатите отхвърлиха предложението на левицата за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да установи състоянието и управлението на излишъка на НЗОК за 2010 г.

„За“ проекта гласуваха 37 народни представители. Той обаче бе отхвърлен от 55 депутати, а 19 се въздържаха. Основният аргумент за това, срещу който от левицата възразиха, беше, че парламентът не е разследващ орган.

Когато става въпрос за действия на управляващите, граничещи с криминалното, се казва, че НС не е разследващ орган, заяви Михаил Миков от името на вносителите. Той обясни, че става дума за изчезването на 60 млн. лв. от резерва на НЗОК. Искаме парламентът да разбере какво става с парите, които се събират за здравеопазване, подчерта Миков.

Депутатът припомни, че излишъкът в резерва на касата, оставен от тройната коалиция, е бил 860 млн. лв. към 30 декември миналата година. Здравният министър Анна-Мария Борисова по време на парламентарен контрол съобщи, че към 31 март 2010 г. излишъкът е 800 млн. лв. Къде са отишли 60 млн. лв, попита Миков, и то - при положение че управляващите твърдят, че през първите три месеца на тази година за здравеопазване са събрани с около 41 млн. лв. повече.

Миков призова колегите си да гласуват за създаване на анкетна комисия, която да изясни истината, защото това би било сигнал, че „държавата не лъже“, а парламентът има сила, когато има нередности с парите на данъкоплатците , да установи истината.

Хасан Адемов (ДПС) допълни колегите си от КБ защо трябва да се търсят „губещите се“ 60 млн. лв. с аргумента, че щом към края на март се отчитат повече събрани пари и е заложено натрупване на излишък, то следва средствата в НЗОК да са се увеличили. В същото време се бавят разплащанията с изпълнителите на медицинска помощ, добави Адемов.

Той посочи, че в касата има и т.нар. оперативен резерв - който е 240 млн. лв., и попита какво става с тези пари. Към днешна дата НЗОК все още изплаща извършена дейност за март т.е. с два месеца закъснение, подчерта депутатът. Хасан Адемов припомни също, че единствено бюджетът на здравната каса за 2010 г. е разчетен с излишък.

Междувременно от пресслужбата на Министерски съвет съобщиха, че правителството е одобрило проектозакон за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване. 

Новият документ предвижда промяна в органите на управление на Националната здравноосигурителна каса. Функциите на досегашния директор като орган на управление на НЗОК ще се осъществяват от нейния управител. Дейността му ще се подпомага от подуправител, вместо от досегашните заместник-директори.

„Практиката по прилагането на Закона за здравното осигуряване през последните години показва, че наличието на трима или четирима заместник-директори, отговарящи за различни аспекти от дейността на НЗОК - финансов, информационен или медицински, не е удачен подход при управлението й, поради което постовете се закриват“, се посочва в съобщението.

С промените в закона се облекчават административните дейности - НЗОК, РЗОК и Комисията за финансов надзор ще могат да предоставят информация и да приемат заявления и документи по реда на Закона за здравното осигуряване, и по електронен път, при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронния подпис и Закона за електронното управление, казват от МС. Това изискване влиза в сила от 30 септември 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 14 години
Странно - защо чак от 30 септември 2011-та влизат в сила измененията в дейността на НЗОК??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още