IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската икономика расте за пето поредно тримесечие

БВП на страната се увеличи с 0,5% през първото тримесечие благодарение на потребителските разходи и правителствените стимули

09:42 | 02.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Австралийската икономика расте за пето поредно тримесечие

Австралийската икономика, която е една от най-добре развиващите се в света, нарасна за пето поредно тримесечие, водена от силния ръст на правителствените разходи. Той успява да компенсира лекия спад в потребителското търсене, причинен от рязкото затягане на паричната политика на централната банка на страната в началото на тази година.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Австралия се е увеличил с 0,5% в рамките на първите три месеца в сравнение с последното тримесечие на 2009 г., когато скочи с 1,1 на сто. Това бе най-силният му ръст за последните близо три години и затвърди възстановяването на австралийската икономика от световната финансова криза, започнала през 2007 г.

Данните на Австралийското статистическо бюро съвпаднаха с очакванията на икономисти и показаха, че инвестициите на правителството в мащабни инфраструктурни проекти като пътища, училища и болници са нараснали с 11,3% на тримесечна база през първото тримесечие. Разходите в публичния сектор като цяло са нараснали с 0,7% на тримесечна база.

Разходите за потребление са забавили темпото си на ръст от 0,9% през предишното тримесечие до 0,6% през първите три месеца на тази година. Това може да се обясни с рязкото вдигане на основния лихвен процент от 3% през октомври до 4,5% през юни, което оскъпява изплащането на ипотечните заеми на австралийските домакинства и намалява възможностите им за потребление.

В сравнение с първото тримесечие на 2009 г. австралийският БВП е отчел ръст от 2,7%. Австралия стана единствената развита страна от групата на Г-20, която успя да избегне рецесията през миналата година. От Австралийската централна банка очакват растежът на икономиката да стигне 4% в на 2012 г., главно заради растящото търсене на австралийски суровини и стоки в Китай.

Австралийската централна банка запази основния лихвен процент в страната на ниво от 4,5% през юни, след като нестабилността на финансовите пазари през последните месеци, причинена от дълговата криза в Европа, влоши перспективите пред световната икономика.

Канадската централна банка на свой ред пристъпи към повишение на основната лихва от 0,25% до 0,50% вчера заради продължаващото възстановяване на канадската икономика.

Австралийският долар поскъпва леко с 0,1% срещу щатския днес, като към 9:40 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,8319 щатски. В рамките на май австралийската валута поевтиня с 9%, след като тревогите за голямата задлъжнялост на много от развитите икономики накараха пазарите да потърсят сигурността на щатския долар и японската йена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още