IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвата в Австралия остава 4,5% заради пазарната нестабилност

Австралийската централна банка може да се въздържи от промени в лихвата през следващите месеци заради влошените перспективи пред световната икономика

10:03 | 01.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата в Австралия остава 4,5% заради пазарната нестабилност

Австралийската централна банка очаквано запази основния си лихвен процент на ниво от 4,5% през юни, като се въздържа от промени в паричната политика заради волатилността на международните финансови пазари през последните няколко месеца.

Австралия бе единствената развита икономика, която успя да избегне рецесията през миналата година. В началото на октомври централната банка на страната започна да увеличава основния си лихвен процент, като последваха шест увеличения на лихвата в рамките на осем месеца.

Притесненията около големия държавен дълг на няколко европейски страни обаче разклатиха през тази година стабилността на финансовите пазари, а това накара Австралийската централна банка да спре агресивното затягане на паричната си политика.

За това помогна и намаляването на издадените разрешителни за строеж и на ипотечното кредитиране в страната в началото на второто тримесечие.

През април строителните предприемачи в страната са получили с 14,5 на сто по-малко разрешителни за строеж в сравнение с март, а банковото кредитиране за същия месец се е повишило с най-бавното темпо за последните пет месеца. Междувременно цените на жилищата в Австралия отчетоха най-слабия си ръст за последната година и половина, предаде Bloomberg.

Данните за Австралия от днес показаха, че фабричният сектор на страната е забавил значително темпото си на ръст през май. Това показа индексът на бизнес активността, който падна до 53,9 пункта за май от 55,7 пункта през април, което бе най-високата му стойност за последните осем години.

Положителната нотка в поредицата от данни за страната бе в продажбите на дребно, които се повишиха за трети път през последните четири месеца, и то повече от очакваното. Стойността им нарасна с 0,6% на месечна база през април, след като се повиши с 0,8% през март. Вътрешното потребление помогна на икономиката на Австралия да нарасне с 0,9% през последните три месеца на 2009 г.

Ръководството на Австралийската централна банка загатна след днешната си среща, че е възможно да се въздържи от промени в паричната си политика през следващите месеци заради влошените перспективи пред световната икономика.

Австралийският долар поевтинява с 0,9% срещу щатския си съименник днес и към 9:55 ч. българско време двойката AUD/USD се котира на ниво от 0,8381 щатски долара за един австралийски.

През тази седмица се очакват още лихвените решения на Тайландската, Индонезийската, Филипинската и Канадската централна банка. Според пазарни анализатори единствено Канадската централна банка може да повиши основния си лихвен процент от 0,25% на 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още