IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска да се нареди сред суперсилите при суперкомпютрите

Китай има 24 машини сред 500-те най-бързи суперкомпютри в света

14:24 | 31.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Китай иска да се нареди сред суперсилите при суперкомпютрите

Китайският суперкомпютър Nebulae, разположен в Националния център за суперкомпютри в Шънджън, беше класиран на второ място в списъка на 500-те най-бързи изчислителни машини в света, пише BBC.

За първи път китайска машина се нарежда сред първите десет в класацията. САЩ доминират списъка със 7 от 10-те най-бързи машини. Най-бързият суперкомпютър в света – Jaguar, също е американски.

Jaguar е собственост на Oak Ridge National Laboratory в Тенеси и има производителност от 1,75 петафлопа (един петафлоп се равнява на 1 квадрилион калкулации в секунда). За сравнение, за да извърши изчисленията, които Jaguar ще направи за 1 секунда, на обикновено домашно PC ще са необходими 10 часа.

Подобни машини се използват за изследвания в областта на астрофизиката, климата и ядрената енергия. САЩ имат 279 компютри в списъка от 500-те най-бързи машини в света.

Засега Китай има едва 24 компютъра в този списък, като най-бързата сред тях има скорост от 1,2 петафлопа. Производителността на Nebulae е повече от два пъти по-голяма от тази на предишния китайски шампион и теоретично би могла да достигне 3 петафлопа.

Най-бързият компютър във Великобритания, където има 39 машини от списъка, се намира в Университета в Единбург.

Китай доста бързо се превръща в „играч“ в света на суперкомпютрите, отбелязва Джон Локли от Oxford Supercomputing Centre.

Dawning – компанията, която създаде най-бързия китайски компютър, в момента разработва нов, още по-бърз модел в Националния център за суперкомпютри в Тиендзин. Dawning също така работи по създаването на собствени силициеви чипове, които да използва в новата машина.

САЩ имат още един компютър с производителност от над един петафлоп. Машината е собственост на американското енергийно министерство и до 2009 г. държеше първото място в класацията.

Според анализатори в обозримо бъдеще ще бъдат създадени машини, които да извършват един милион трилиона операции в секунда. „При такива скорости основният проблем е програмирането на машините“, обяснява Локли.

Топ 500 за тази година беше представен на международната конференция за суперкомпютрите в Хамбург. Списъкът класира компютрите по скорост, но според Локли да се определи коя машина е най-бърза е съвсем различно нещо. „Сега измерванията се правят спрямо теоретична величина – ако тествате машините с реална програма, може да получите съвсем друг резултат.“

Трябва да се вземе под внимание и това, че класацията е доброволна и не включва всички машини. Предполага се, че съществуват голям брой секретни суперкомпютри, които са правителствена собственост. „Тайните служби имат машини, които наистина са тежка категория“, смята Локли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 14 години
и ...- Може ли да стъпи този "дзвер" на моя джобен калкулатер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още