IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на нови жилища в Щатите достигнаха двугодишен връх през април

Медианната продажна цена за нов имот обаче се понижи с рекордните 9,7% спрямо март

17:54 | 26.05.10 г.
Продажбите на нови жилища в Щатите достигнаха двугодишен връх през април

Продажбите на новопостроени еднофамилни жилища в САЩ нараснаха по-бързо от очакванията през април до най-високото си ниво от близо две години, сочат данни на американското министерство на търговията. Като причина за ръста се сочи това, че купувачите са бързали да подпишат договори за покупка, за да се възползват от данъчен кредит.

Данните на министерството сочат, че продажбите са скочили с 14,8% до 504 хил. единици на годишна база, най-високата стойност от май 2008 г., спрямо ревизираните нагоре 439 хил. единици през март. Това е вторият пореден месец на ръст на продажбите на нови жилища.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха продажбите да се увеличат до 430 хил. единици спрямо отчетените по-рано за март 411 хил. единици.

За да отговарят на условията за данъчен кредит, купувачите трябваше да подпишат договор до 30 април и да финализират сделката до края на юни.

В понеделник данните за продажбите на съществуващи жилища в страната също надминаха очаквания ръст.

Въпреки ръста на продажбите медианната продажна цена за нов жилищен имот се понижи с рекордните 9,7% спрямо март до 198 400 долара, което е най-ниската стойност от декември 2003 г. За 12 месеца до края на април медианната цена е отбелязала спад от 9,5%.

Броят на новите жилища на пазара се е понижил с рекордните 7% до 211 хил. единици през април, най-ниската стойност от октомври 1968 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още