IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банките в ЕС ще плащат „данък криза“ още от 2011?

Схемата цели да ограничи въздействието на евентуални банкови фалити върху финансовата система

17:55 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Банките в ЕС ще плащат „данък криза“ още от 2011?

Страните от ЕС планират нова такса върху банките, приходите от която ще се използват като застраховка срещу рискове във финансовата система, пише Financial Times.

Предложението за новата такса, за чието предстоящо въвеждане се спекулира от месеци, ще бъде направено официално в сряда. Схемата има за цел да ограничи въздействието на евентуални банкови фалити върху финансовата система и, ако бъде приложена, чрез нея могат да бъдат събрани милиарди евро.

Планът, който ще бъде представен от eвропейския комисар за вътрешния пазар Мишел Барние, се очаква да бъде приложен през 2011 г. Предложението е в съвсем ранна фаза и за да бъде прието, трябва да бъде одобрено от страните членки на ЕС и Европейския парламент.

Идеята е доста противоречива, особено ако не бъде последвана от подобно законодателство в САЩ и други страни, пише Financial Times. Представители на ЕК подчертаха, че фондовете няма да се използват за спасяване на банки, а за да се подсигури нормалното протичане на процедурите при фалит.

Фондовете могат да бъдат използвани за краткосрочно осигуряване на ликвидност или като гаранция при временно придобиване на лоши активи – метод, който беше приложен в условията на кризата миналата година. Регламентът за използване на фондовете ще е в съответствие с правилата на ЕС за отпускане на държавна помощ.

Размерът на фондовете и това дали таксата ще бъде наложена върху банковите активи, пасиви или приходи ще бъде тема на сериозен дебат в Брюксел и засега комисията няма твърдо становище по този въпрос.

В сряда се очаква ЕК да поиска финансирането на тези фондове да бъде извършвано предварително, както и на банките да не бъде позволено да прехвърлят тежестта на новата такса върху клиентите си. Комисията вероятно ще предложи тези фондове да са отделени от националните бюджети.

В някои страни от ЕС вече има създадени подобни фондове. В Швеция фонд за „банкова стабилност“ се очаква да акумулира около 2,5% от БВП на страната през следващите 15 години.

Предложението на Барние ще бъде обсъдено от лидерите на страните членки на ЕС и участниците в срещата на страните от Г20 в Торонто следващия месец.

Institute of International Finance, представляващ банковата индустрия, подкрепя идеята за такса върху банковия сектор, която да компенсира цената, платена за спасяването на много банки от началото на кризата, но изрази мнението, че би било по-уместно таксата да не се събира предварително, а само в случай че това е необходимо.

„Проблемът с предварително събираната такса е, че тя ще увеличи моралния риск. След като веднъж банките са платили и фондовете съществуват, става трудно да оставите една банка да фалира“, казва Питър Сандс, изпълнителен директор на Standard Chartered.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още