IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлеността донесе по-силен ръст на британската икономика

Растежът на БВП за първото тримесечие възлиза на 0,3%, което надмина първоначалната оценка

12:34 | 25.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Промишлеността донесе по-силен ръст на британската икономика

Икономиката на Великобритания се е разраснала с 0,3% през първото тримесечие спрямо предходното, а за това в най-голяма степен допринася отскокът в промишленото производство и бизнес услугите.

Първоначалните оценки на британския статистически офис показаха по-малък ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,2% на тримесечна база, като пазарните анализатори очакваха те да бъдат ревизирани леко нагоре.

Отчетеният ръст от 0,3% обаче си остава по-малък от увеличението на БВП от 0,4% през последните три месеца на 2009 г., когато британската икономика излезе от най-продължителната рецесия в следвоенния период.

В сравнение с първото тримесечие на 2009 г. икономиката на Великобритания се е свила с 0,2 на сто. Тя е шеста по големина в света и трета по големина в ЕС, след тази на Германия и Франция.

Силният ръст на британската промишленост през март подсказа на икономистите, че растежът на БВП за първото тримесечие ще се окаже по-голям от първоначално обявения. Подкрепена от поевтиняването на лирата, британската промишленост отбеляза рекорден за последните осем години месечен ръст от 2,3% през март.

Индустриалното производство в страната се е увеличило с 1,2% в рамките на първото тримесечие, а това е най-силният му ръст за последните четири години. В същото време добавената стойност в сектора на бизнес и финансовите услуги нараства с най-бързото си темпо от първото тримесечие на 2008 г.

Разходите на домакинствата обаче показват нулев растеж през първото тримесечие, а общите разходи на правителството нарастват с 0,5 на сто. Новото британско правителство обяви в началото на тази седмица първите съкращения на държавните разходи в размер на 6 млрд. лири през тази година.

По този начин финансовият министър на страната Джордж Озборн се надява да демонстрира на пазарите решимостта на правителството да намали рекордния бюджетен дефицит на страната в размер на 11,1% от нейния БВП за миналата година, както и застрашителната задлъжнялост в публичния сектор.

Към 12:15 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,4278 долара, като от началото на валутната сесия лирата поевтинява силно с повече от 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още