IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром и Нафтогаз преговарят за създаване на съвместно предприятие

Обсъжда се Газпром да задели свой актив за участие в съвместното предприятие с украинската компания, например газови находища

11:38 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром и Нафтогаз преговарят за създаване на съвместно предприятие

Руският гигант Газпром и украинската държавна газова компания Нафтогаз обсъждат възможността за модернизация и управление на украинската газопреносна система в рамките на съвместно предприятие, което се планира да бъде създадено. Това съобщава РБК daily, позовавайки се на източник, близък до преговорите.

В края на април руският премиер Владимир Путин предложи официално да бъде създаден обединен газов холдинг между Газпром и украинската Нафтогаз. В бъдещото съвместно предприятие се предвижда делът на Газпром да е в зависимост от активите, с които ще участва в него.

В тази връзка ръководителят на Руското газово сдружение Валерий Язев коментира, че преговорите по въпроса са в начална фаза и идеята за съвместна газова компания между Русия и Украйна може да си остане и само на теория.

По думите на Язев, съгласно експертните оценки към момента, капитализацията на Нафтогаз се изчислява на около 17 млрд. долара, а на Газпром – на около 170 млрд. долара. При това положение, смята експертът, е възможно Газпром да задели някакъв свой актив за участие в съвместното предприятие, например по добив на природен газ, който е на стойност 15-17 млрд. долара.

Вероятността за съединяване на украинските газови тръби с руски газови находища не изключва и депутатът от украинската Върховна рада Арсений Яценюк, който официално коментира, че ако Русия влезе в съвместно предприятие с газови находища, то Украйна може да предложи тръбите си за транзита на газ. Украински експерти обаче смятат, че изобщо не е сигурно, че ще бъде създадена обща фирма между газовите компании на Русия и Украйна, а също така допускат, че и да бъде създадено, някакъв дял в него може да има и друга голяма чуждестранна компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още