IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Напрежението между Северна и Южна Корея разклати финансовите пазари

Валутата и борсовите индекси на Южна Корея отбелязаха значителни спадове заради влошените отношения между двете страни

09:13 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Напрежението между Северна и Южна Корея разклати финансовите пазари

Основните борсови индекси в Южна Корея, както и валутата на страната, отбелязаха сериозни отстъпления днес. Повод за това даде изострянето на напрежението със съседите от Северна Корея, което заплашва да вкара двете страни във война.

Вчера президентът на Южна Корея нареди да бъдат прекъснати търговските връзки със Северна Корея, след като международна комисия разкри, че потъването на кораба от военоморския флот на страната преди два месеца се дължи на вражеска атака.

Комисията е стигнала до заключението, че корабът е бил потопен от торпедо, изстрелно от севернокорейска подводница. В резултат на атаката тогава загинаха 46 южнокорейски моряци, припомня АР.

Напрежението се изостря и заради препоръката от края на миналата седмица, която отправи правителството на Северна Корея към армията и гражданите. Тя призовава към готовност за война, допълва агенцията.

Днес основният борсов индекс в Южна Корея Kospi се понижи с 3,4 на сто до 1 551 пункта, след като по-рано през деня бе достигнато най-ниското му ниво от началото на февруари насам. Най-силен беше натискът върху банковия сектор, като Industrial Bank of Korea изгуби 4 на сто, а акциите на KB Financial Group изгубиха 4,6 на сто.

На този фон валутата на Южна Корея поевтинява с 3,7 на сто спрямо американския долар и курсът е 1 256,65 вона за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още