IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите в спешната помощ ще се увеличат с 20% догодина

Възнагражденията на медиците от бърза помощ ще растат в следващите пет години

11:11 | 01.12.14 г.
Заплатите в спешната помощ ще се увеличат с 20% догодина

Още през следващата година заплатите в „Спешна помощ” ще бъдат увеличени с 20 на сто. Това каза пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Той даде заявка, че възнагражденията ще продължават да растат и занапред.

„Тенденцията е през следващите пет години да продължим да увеличаваме с по 20%, за да може това да бъде единият мотив за работа на колегите. На второ място, за да имат те мотивацията да работят в спешната помощ, трябва да им осигурим необходимата апаратура, с която да могат да помагат на пациента”,  подчерта Шарков.

Той заяви, че стартирането на реформата в спешната помощ ще е възможно още от следващата година благодарение на европрограмата „Региони в растеж”, по която МЗ кандидатства за 85 млн. евро.

Шарков обясни, че изнесените спешни центрове не работят, защото няма екипи. Той обаче подчерта, че няма да се откажат от тази идея, защото целта е линейката да бъде по-близо до пациента.

Относно медицинската помощ за тези, които не си плащат здравните вноски, Шарков каза, че „не може да продължи изчерпването на финансовото осигуряване на цялата здравна система от хора, които не си плащат здравно-осигурителните вноски”. “Всъщност, това са хора, които ощетяват всички останали български граждани”, коментира той.

Шарков пое ангажимент да отиде до всяко едно място и във всеки един център за спешна помощ, като първо ще посети Смолян.

Бързината на спешната помощ зависи от много фактори, обясни още заместник-министърът. Той каза, че обременяването й с неспецифична дейност забавя екипите и те не могат да стигнат навреме при пациента.

“Нашата цел е линейката и екипът на спешна помощ да бъдат по-близо до пациента”, обясни той.

От следващата година започва и поетапно въвеждането и обучението и на парамедици, каза заместник-министърът. Идеята е през тях и през подобряването на условията да се увеличи броят на хората, които работят в системата. Друга цел е въвеждането на телемедицината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още