IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Видахим" може да спре работа заради забавени плащания от НЕК

Държавната енергийна компания дължи 19 млн. лева на видинското предприятие

15:52 | 13.11.14 г.
"Видахим" може да спре работа заради забавени плащания от НЕК

Най-голямото предприятие във Видин – "Видахим" АД, може да спре работа заради забавени плащания от Националната електрическа компания (НЕК), съобщи БНР. Според оценките държавната компания дължи 19 млн. лева на предприятието. 

Ръководството на видинската компания обаче гарантира, че няма да има съкращения в персонала. Председателят на Съвета на директорите на "Видахим" Севдалина Димитрова коментира, че ако се стигне до спиране на работата, ще бъде извършена ремонтна дейност, която се прави само в спряно положение. 

Тя категорично отхвърли появилите се слухове, че 600 души ще останат на улицата, ако спре работата на "Видахим" и обясни, че последните плащания към служителите са за септември. Димитрова допълни, че работата ще спре до събирането на средства за закупуване на въглища. 

В сряда НЕК е превела малка сума от своите задължения, с която от предприятието са закупили въглища. Тези количества обаче ще стигнат едва за няколко дни, обясни още тя.

От НЕК обясниха, че постъпленията им са малко и затова компанията не е в състояние да се разплаща с всички навреме. От компанията уточниха, че на 19 септември са получили писмо от „Видахим“ с молба 80 на сто от дълговете на НЕК към тях да се превеждат на фирма „Ритъм 4“, към която "Видахим“ има задължения.

За завода са станалите 20%, посочват от НЕК и уверяват, че към момента изпълняват това желание на „Видахим“.

"Видахим" е химическо предприятие с основен фокус производство на полиамиди и автомобилни гуми. Част от компанията обаче е и топлоелектрическа централа - ТЕЦ - Видин, от чието производство идват основната част от приходите на компанията. 

Свързани компании:

Видахим АД(VIDA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още