IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължаването на срока на V и VІ блок е приоритет за АЕЦ Козлодуй за 2014 г.

Печалбата на централата през 2013 година ще бъде към 38 млн. лева, прогнозираха от ръководството

17:47 | 28.02.14 г.
Удължаването на срока на V и VІ блок е приоритет за АЕЦ Козлодуй за 2014 г.

Удължаването на експлоатационния срок на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ е основен приоритет за централата през тази година. Този проект може да бъде финансиран и със собствени средства, ако централата бъде освободена от задължението да изплаща дивиденти на държавата, заяви по време на семинар изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов, пише БТА.

Ядрената централа внася 80% от печалбата си в държавната хазна под формата на дивидент. За да може да изпълнява проектите за удължаване на живота на двата блока, както и за изграждането на седми блок, тези плащания трябва да бъдат прекратени.

През 2013 година АЕЦ "Козлодуй" е реализирала печалба от 38 милиона лева след облагане с данъци, сочат прогнозните данни, представени зам.-изпълнителният директор Александър Николов. Произведени са 14,17 млрд. киловатчаса електроенергия.

Николов също отбеляза, че печалбата на АЕЦ би била по-голяма, ако през годината не е трябвало да плати по около 11 млн. лева такса за 2012 година., както и за 2013 година.

Приоритетен проект за 2014 година ще бъде продължаването на експлоатацията на двата "хилядника", който проект според Генов е стратегически и за страната.

Към момента са внесени интегрираните резултати от комплексното обследване на двата реактора и е изготвената програма за пети блок в Агенцията за ядрено регулиране за одобрение, предстои скоро същите документи да бъдат внесени и за шести блок.

Прогнозната стойност за програмата за продължаване на експлоатацията на двата блока е в размер на 440 милиона евро. Той допълни, че на приблизително тази цена България може да има на практика нова атомна централа след изпълнение на програмата за модернизация, подготвена от консорциума между компаниите "Росенергоатом" и Electircite de France.

Той уточни, че след комплексното обследване от консорциума са предложили удължаването на експлоатационния срок за двата блока да бъде 30 години, тъй като резултатите от обследването на реакторите са много добри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още