IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и Гърция остават любими дестинации на българите и през август

Пътуванията на българи в чужбина през месеца са нараснали с над 11% на годишна база, сочат данните на НСИ

12:25 | 28.09.15 г.
Турция и Гърция остават любими дестинации на българите и през август

През най-активния летен месец – август, българите са реализирали повече пътувания зад граница спрямо миналата година, като водещи дестинации за сънародниците ни остават Турция и Гърция, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Пътуванията на българите към Гърция регистрираха ръст дори и в най-тежките моменти за южната ни съседка – през юли, когато Атина затвори банките, а местни медии съобщаваха за проблеми с доставките на продукти.

Пътуванията на българи в чужбина през август са били 512 хил., или с 11,3% над регистрираните през август 2014 година.

Най-внушителен ръст е отчетен към конкурентите ни в летния туризъм Турция и Гърция, като първата запазва водещата си позиция. Данните не изненадват, показвайки ръст на пътуванията към Турция - с 35,2% (до над 106 хил.), а към Гърция - с 23,3% (до близо 136 хил.). Наред с тях българите са предпочели за пътуване и Италия - отчетено е увеличение на пътуванията с 8,9%, Румъния - с 8,8%, Германия - с 8,6%.

Намалели са пътуванията през горещия месец към Руската федерация - с 31,7%, Сърбия - с 22,4%, Обединеното кралство - със 7,2%, Македония - с 6,8%.

С най-голям дял и през август остават пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) – 44,2%, следвани от тези с цел почивка и екскурзия – 41,9%, и пътуванията със служебна цел – 13,9%.

Спрямо година по-рано статистиката отчита намаление на командировките – 16,8%, но ръст при пътуванията с други цели - с 22,4%, и за почивка и екскурзия - с 13,0%. Пътуванията към Испания и Гърция за почивка и екскурзия са съответно 81 и 60% от всички реализирани пътувания на българи към тези страни.

Посещенията на чужденци у нас също са нараснали през август, макар и темповете да са значително по-бавни - те са с 2,3% над нивото от август 2014 година. Налице е увеличение при пътуванията с други цели - с 6,4%, и с цел почивка и екскурзия - с 0,4%, докато тези със служебна цел намаляват с 3,4%.

Чужденците, дошли у нас през август, са били предимно за почивка и екскурзия – 54,0%. За гостувания и транзитни преминавания са били 38,6%, а такива със служебна цел – 7,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още