IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети*

Не би трябвало да влияе на управлението, няма как обаче да не се отрази на европейските избори, каза зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки

10:05 | 24.03.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

„Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс“, каза пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев. 

Решението на Цецка Цачева (да подаде оставка, бел. ред.) е лично решение, жест. Ако не ставаше дума за дама, щях да кажа, че е мъжка постъпка. Подобни знаци в политиката липсват, те се случват рядко, а при нас е по скоро норма“, коментира той. По думите му обаче това няма да спре проверките, които предстоят във връзка със скандала около придобитите на ниски цени апартаменти от висши политици. 

„Оставките, без да са нещо, което може да бъде подценено, са е един от инструментите за управление – дали като лично волеизявление, акт или като политически инструмент, за да се възстановява доверието. В политиката, освен персоналните качества, експертизата, програмите, това, което свързва въпросния представител с гражданите, е тази тънка нишка на доверието. Ако тя се скъса, всичко останало няма значение“, коментира Дончев.

Вицепремиерът определи скандала като проблем. "Българинът е много чувствителен към имотното състояние и към поведението на политиците", добави Дончев и изрази предположение, че всичко е законно.

Томислав Дончев не пожела да коментира какво ще е евентуалното поведение на Цветан Цветанов и подчерта, че пред управляващите стоят много проблеми и предизвикателства за решаване. 

Цецка Цачева подаде оставка вчера, ден след като самата тя поиска проверка от прокуратурата и антикорупционния орган на закупения от нея апартамент апартамент в столичния кв. „Изток“.

Оставка подаде и заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева.

Имената и на двете бяха свързани с имотния скандал около зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който според съобщения в медиите е закупил от фирма „Артекс“ луксозен апартамент в столичния кв. „Изток“ на по-ниски от пазарните цени.

Скоро след това жилища в същия квартал от същата компания са купили още Цецка Цачева и депутатът Вежди Рашидов. Ваня Колева също е закупила апартамент в тази сграда, в която е и имотът на Цветанов, който също така е и неин кум.

Investor.bg припомня, че според публикациите в медиите зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е купил от фирма „Артекс“ луксозен апартамент в столичния кв. „Изток“, а скоро след това жилища в същия квартал от същата компания са купили още Цецка Цачева и депутатът Вежди Рашидов. В публикациите се твърди, че сделките са били на цени, по-ниски спрямо подобни имоти в същия квартал.

Скандалът с апартаментите не би трябвало да се отрази на управлението, изказа мнение пред БНР зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Според него обаче скандалът вече е прераснал в политическа криза и участниците в него трябва да решат помежду си какво ще правят.

„Министър Цачева направи много морален акт. Тя за пореден път доказа, че има повече характер и е повече мъж от много мъже в политиката. Тя си понася политическата отговорност. Зам.-министърът на спорта също подава оставка заради тази неприятна ситуация. Не би трябвало обаче тези проблеми да се отразят на управлението. Това са лични въпроси на хора, които би трябвало да си ги решават по личен начин“, обясни той в интервю за предаването „Неделя 150“.

Според него политиците, замесени в скандала, са взели неразумни и непремерени решения. По думите му последиците от случая обаче трябва да бъдат само морални. В този смисъл другите двама политици, които са придобили луксозни имоти на ниски цени - Цветан Цветанов и Вежди Рашидов, трябва да решат за себе си, добави Джамбазки и коментира:

„Очевидно е, че тези сделки най-малкото дразнят българските граждани. Остава впечатлението, че хора, свързани с властта, злоупотребяват с нея. Не би трябвало да бъде така. … Това са много глупави решения. Не може и не е редно, когато си на изборна позиция, да променяш имотното си състояние по такъв начин. Всички български граждани го усещат това нещо. Не знам защо им е било, не мога да си обясня какво е в главата на някой, който е на изборна позиция, да прави такива придобивания, размени, замени и т.н. Може би нормалното и моралното е да ти свърши мандатът и тогава да си решаваш тези въпроси. Най-малкото всички тези хора са достатъчно осигурени лично“.

Излизат информации, че са гласувани промени в закони, които облагодетелстват точно тази фирма-строител, припомни Ангел Джамбазки. Според него всичко това изглежда „много евтино“.

Той подчерта, че отговорността е лична и не става дума за политическата им партия. Според него обаче това няма как да не се отрази и на предстоящите резултати на европейските избори. 

* Допълнена с коментара на Ангел Джамбазки

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivel
преди 5 години
Има потенциал и понеже той знае малко повече от нас към момента е наясно, че съсвем скоро ще го знаем и ние, натам отиват нещата. А истината е силно нелицеприятна и май този път и простия народец разбра как го мамят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
lozkhris
преди 5 години
Ако в България имаше гражданско общество и законност, ВИЕ, гнусната ви сбирщина от бивши комунистически шофьори, бодигардове, сервитьори и обикновени блюдолизци никога нямаше да бъде допусната до властта, или щеше да бъде лишена от нея и натикана в панделата след много кратко време... Но липсата на такова общество и подкрепата на американското посолство и ЛГБТ-Брюксле ви доведе до състояние на абсолютна безтегловност и вменена недосегаемост. До такава степен, че НИКОЙ от вяс не се съмнява в това, че някаква отговорност може да му бъде потърсена от когото и да било. Какво па, когато / а не "ако" / ви се наложи да бягате, в Бразилия или Южна Африка може да се живее прекрасно с няколко стотин милиона..... Искрено се надявам на свининщините ви, пееффски и догановски, цветановски и тиквени най-накрая свършат и все пак да има някакво възмездеи...макар че той Господ обикновено в такива случай през гъстия дим, гледа на всичко тих, невъзмутим......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
serafima
преди 5 години
Не му е лесно на тихия Ал Капоне, както го наричат да каже нещо, но да е и тако, и вако. Те гробарите нямат нищо общо с Кумгейт, Суджукгейт, Съсипването на Пирин, Жирардели не е техен консултант, нямат нищо общо с къщата в Барселона и с щедрата баба, дарила зет си 6 апартамента. ГРОБ няма нищо общо с 10 годишното ограбване на България и българските данъкоплатци, те нямат нищо общо с това, че България се превърна на обслужващ келнер на "началниците "от Брюксел и Вашингтон, те ГРОБАРИТЕ на България нямат нищо общо с нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 1
Пич5252
преди 5 години
Тия от ГЕРБ и разни фалшиви анализатори очевидно са слепци. Скандалите с апартаментите могат да нанесат мивимални щети. Но голямата щета и падането от власт на ГЕРБ няма да е от три апартамента, а от поредицата скандали завихрени в последно време. На първо място е скандалът с Наредба 18 за касовите апарати, който засегна почти всички фирми в България. И най вече 300 000 малки фирми. На второ място е даряването на цял ТЕЦ на Доган. После идва дупката във Варна. Опитът за опрошаване на десетки милиони на Домусчиев. Скандалът с винетките. Спирането на работата на агенцията по вписванията. Замитането на КТБ. Опитът за опрощаване дълговете на мюфтийството. Опитът за промяна на изборния закон. Неглижирането на референдума на Слави. Продължаващите арести на хлапетии с по един фас марихуана, въприки че дори евродепутатите призоваха за легализирането и за медицински цели . И много, много други. Пълно управленско безсилие и арогантност на национално и местно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
superexpert
преди 5 години
САМО ДЕТО ВСИЧКИ ЗАБРАВЯТ САМОСТОЯТЕЛНИЯТ АСАНСЬОР КОИТО НЕ Е ВКЛЮЧЕН В КВАДРАТУРАТА ,КОИТО Е НА ЦЕНАТА НА ОЩЕ ЕДНА ГАРСОНИЕРА ,САМО ЦЕНАТА НА ШАХТАТА ОТ БЕТОН ДО 5 ЕТ Е НАД 50 000 ЕВРО ЩОТО ЕДНА ЖЕНА ПИТА ДЕ.Прочети още на: https://***.dnes.bg/politika/2019/03/24/simeonov-zashtiti-cvetanov-i-cacheva-zashto-gi-izkarvat-zlodei.405501САМО ДЕТО ВСИЧКИ ЗАБРАВЯТ САМОСТОЯТЕЛНИЯТ АСАНСЬОР КОИТО НЕ Е ВКЛЮЧЕН В КВАДРАТУРАТА ,КОИТО Е НА ЦЕНАТА НА ОЩЕ ЕДНА ГАРСОНИЕРА ,САМО ЦЕНАТА НА ШАХТАТА ОТ БЕТОН ДО 5 ЕТ Е НАД 50 000 ЕВРО ЩОТО ЕДНА ЖЕНА ПИТА ДЕ.Прочети още на: https://***.dnes.bg/politika/2019/03/24/simeonov-zashtiti-cvetanov-i-cacheva-zashto-gi-izkarvat-zlodei.405501#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
bgMan
преди 5 години
А дано най-сетне да падне поредното правителство на Пеефски, които много куухи *** си мислят, че е на ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
khao
преди 5 години
идея си нямам, въореки че при тая прокуратура и съд има ли изобщо толкова силен компромат?по скоро няма причина, държи го заради собствената си тъ.пота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
винаги съм се чудел с какво Цв.Цв. държи Бащицата изкъсо ... кой знае какви гадости от миналото му има в джоба си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
khao
преди 5 години
дано, че много се окопахте във власта с дпс и прасс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още