IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токът може да поскъпне от април или юли

Покачването на цената не е единственият начин секторът да влезе в нормални релси и да се запуши дупката в НЕК, заяви председателят на ДКЕВР

10:24 | 29.12.14 г. 2
Токът може да поскъпне от април или юли

От 1 януари няма да има увеличение на цената на тока. Това може да стане от април или най-вероятно от юли, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова в ефира на bTV.

Преди месец тя също заяви, че не се предвижда поскъпване на тока от Нова година, въпреки че през септември коментира пред журналисти, че е възможно ново увеличаване на цената в началото на 2015 г.

По думите й покачването на цената на електроенергията не е единственият начин секторът да влезе в нормални релси и да се запуши дупката в НЕК. Според нея първо са нужни реформи. Ако те не могат да се случат, ако има обективни обстоятелства, които пречат, тогава ще се вдига цената, обясни тя.

„Категорично няма политически натиск за задържане на цената на тока”, коментира още Тодорова. Въпреки това тя заяви, че е имало оказване на политически натиск досега.

Тя добави, че електроразпределителните дружества спазват сроковете за отчитане, защото са й предоставили декларации за отчетите си. Премиерът Бойко Борисов преди дни нареди да се направят проверки в ЕРП-тата, след като до него е достигнал сигнал, че има отчитане за срока от повече от 30 дни.

На обвиненията, че получава заплата в размер на над 10 000 лева, Тодорова отговори, че получава 4500 лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
Енергийни сектор и НЕК, сами по себе си нямат проблем, има проблем държавата с решенията си да субсидира тоз и онзи, нещо което продължава и към момента! Някой може ли да каже, защо имаме субсидирани цени за ВЕИ и когенерации, след като сме изпълнили плана за % от общата енергия, а отделно трябва да намаляваме и енергията, която консумираме?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Покачването на цената на тока няма да оправи сектора на енергетиката, защото това е една бездънна каца, от която се изливат широки парични струи към ред частни джобове. Да напомня само какви ги направи Боко с ВЕИ-тата. Европа ни била карала да въведем наведнъж фотоволтаици и перки в 2012г., а не до 2020г. И опитът на орешковците да коригират тая дивотия, завърши с провал и ритник отзад. Никой от т.н. "елит" не го е еня за "простолюдието" и ще го оглозгат до кокал. Щом като не ще или не може да избяга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още