IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сформирането на кабинет и окончателната съдба на КТБ на фокус през седмицата

Очакваме данни за потребителското доверие, продажбите на дребно и спестовната и кредитната активност на фирмите и домакинствата

08:16 | 03.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сформирането на кабинет и окончателната съдба на КТБ на фокус през седмицата

Парламентът засега се отказа да спасява Корпоративна търговска банка (КТБ) заради неприемливите условия на потенциалните инвеститори. В първите дни на ноември предстои да бъде публикувана оценката за капиталовата позиция на банката и Българска народна банка (БНБ) да се произнесе за съдбата на кредитора, съобразявайки се с действащото законодателство и промените, които политиците обещаха да направят с цел по-бърз достъп до гарантираните влогове.

Преговорите на политиците при президента Росен Плевнелиев ще са в основата на предстоящите събития за първата седмица на ноември.

В понеделник (3 ноември) Националният статистически институт (НСИ) ще публикува данни за издадените разрешителни за строеж и започнатото строителство през третото тримесечие на годината.

БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 2,5-годишни държавни ценни книжа на стойност 55 млн. лв.

Съгласно изискванията на Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът провежда консултации с парламентарно представените политически сили, преди да връчи мандат на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.

На 3 ноември държавният глава Росен Плевнелиев ще продължи започналите на 31 октомври консултации със срещи с представителите на парламентарната група Български демократичен център и с представителите на парламентарната група на Патриотичния фронт. Президентът ще обсъди с политическите партии неотложните задачи и реформи, които са на дневен ред, и приоритетите на 43-ото НС.

Във вторник (4 ноември) президентът ще се срещне с представители на ДПС и Реформаторския блок.

В сряда (5 ноември) приключват консултациите на политическите партии с президента Росен Плевнелиев. Държавният глава ще се срещне с представители на парламентарните групи на БСП и ГЕРБ. Съгласно конституционните разпоредби след провеждането на консултациите ще бъде връчен проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група.

Това ще се случи или на 5 ноември, или на 6 ноември, но правителството може би ще заработи най-рано следващата седмица.

Също в сряда НСИ ще изнесе информация за потребителското доверие през октомври.

6 ноември, четвъртък, е началната дата за търговия с права на Корадо-България АД 2014 г.

В петък (7 ноември) НСИ ще оповести данни за продажбите в промишлеността, строителството и търговията през септември, за продажбите на едро и дребно за третото тримесечие, както и предварителни данни, касаещи жилищните сгради също за периода юли-септември.

БНБ от своя страна ще публикува данни за депозитите и кредитите по количествени категории и икономически дейности за второто тримесечие. От статистиката ще разберем повече за предпочитанията на физическите и юридическите лица за размера на депозитите и кредитите, както и кои сектори от икономиката са били най-активни през периода.

7 ноември е и крайната дата за търговия с права на Уеб Медия Груп АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още