IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязко се увеличава производството на ток и въглища през юли

НСИ обаче отчита и чувствително намаление на местния добив на природен газ и свиване на доставките на суровината

12:19 | 30.09.14 г.
Рязко се увеличава производството на ток и въглища през юли

Рязко увеличение на производството на твърди горива, както и на електроенергия отчита Националният статистически институт (НСИ) в своя преглед на производството и доставките на енергийните ресурси през юли.

От данните се вижда, че през юли са произведени общо 3,9 хил. гигаватчаса електроенергия, което представлява ръст от 12% спрямо юни и от 19% спрямо юли 2013 година. 2,55 хил. гигаватчаса от тази електроенергия са били доставени на вътрешния пазар.

Статистиката показва, че на месечна база доставките на електричество се повишават с 5,6%, а спрямо същия месец на миналата година има ръст от 1,5 на сто.

Значително се увеличава и добивът на твърди горива – с почти 32,5% на месечна база до 2,17 хил. тона през юли. Спрямо юли 2013 година увеличението е от 12,9%. От данните е видно, че през юли страната е разчитала и на внос на въглища – реализираните на пазара количества твърди горива са 2,3 хил. тона, което представлява увеличение от 29,4 на сто спрямо юни и от 11,2% спрямо юли 2013 година. 

В същото време обаче НСИ отчита и продължаващ спад на добива на природен газ от местните източници – с почти 19%. През юни са били добити 16 млн. куб. метра газ, а през юли количествата падат вече на 13 млн. куб. метра. Нормално от българските находища се добива около 20 до 25 млн. куб. метра на месец.

Намалението е по технически причини, стана ясно преди дни по време на изслушването на „Булгаргаз“ относно цената на природния газ за последното тримесечие на годината. От компанията протестираха срещу мотив на работната група на енергийния регулатор, според който местният добив ще компенсира по-ограничения от искания от „Булгаргаз“ ръст на цената на природния газ за периода октомври - декември.

Представители на дружеството предоставиха на ДКЕВР и доказателство от местния производител „Петрокелтик“ за ограниченото производство, като очакванията са ограниченията в производството да продължат до края на годината. 

Статистиката регистрира още и намаление на количествата природен газ, реализирани на пазара у нас. През юли доставките са били в размер на 148 млн. куб. метра, което представлява намаление от 5,7% спрямо предходния месец юни и от 2,6% спрямо юли 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още