IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд растат с 6,8% през второто тримесечие на 2015 г.

С най-високи темпове се увеличават разходите за труд в сектора на услугите, сочат данни на НСИ

12:25 | 18.09.15 г.
Разходите за труд растат с 6,8% през второто тримесечие на 2015 г.

През второто тримесечие общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 6,8% на годишна база, показват предварителни данни на Националния статистически институт.

Темпът на нарастване се запазва почти на същото равнище спрямо предходното тримесечие (6,9%). Разходите на работодателите в България за един отработен час растяха с по-бавни темпове в края на миналата година. През четвъртото тримесечие на 2014 г. темпът се забави до 3,1%.

За периода април-юни 2015 година в сектора на услугите разходите нарастват с по-високи темпове. Увеличението в услугите е с 8,4%, в индустрията е с 5,7%, в строителството - с 5,6%.

За периода най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в секторите „Култура, спорт и развлечения” - 17,0%, „Административни и спомагателни дейности” - 14,6%, и „Други дейности” - 13,6%.

Най-нисък ръст на общите разходи за труд е регистриран в сектор „Държавно управление” - с 1,5%.

Разходите за възнаграждение за един отработен час през второто тримесечие на 2015 г. се увеличават с 6,9% спрямо второто тримесечие на 2014 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 6,3%.

По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 0,5% за „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” до 17,0% за „Култура, спорт и развлечения”.

* Индексът на разходите за труд е краткосрочен икономически показател, имащ за цел да отразява тримесечното изменение на разходите на работодателите за един отработен час от наетите лица по трудово или служебно правоотношение. За изчисляването му се използват данни от тримесечното извадково Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още