IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Работници от ТЕЦ "Бобов дол" протестират заради забавени заплати

Енергетиците вече два месеца са без възнаграждения

11:22 | 11.06.15 г.
<p>
	Работници от ТЕЦ &quot;Бобов дол&quot; организираха мълчалив протест пред топлоцентралата заради забавяне на заплати. <em>Снимка: БТА</em></p>

Работници от ТЕЦ "Бобов дол" организираха мълчалив протест пред топлоцентралата заради забавяне на заплати. Снимка: БТА

Енергетиците от ТЕЦ "Бобов дол" излязоха на протест заради системното забавяне на заплатите и неизплащането им в пълен размер, съобщи bTV.

Служителите на централата не са получавали възнаграждения вече два месеца. Не са получили нито полагащите им се ваучери за храна, нито пари за работно облекло.

Любка Георгиева от КТ „Подкрепа” посочи, че при последния си разговор с изпълнителния директор е била уверена от него, че плащанията от контрагентите са навременни и това прави ситуацията още по-необяснима.

Вероятно не всички енергетици подкрепят протеста. „Страхът от загуба на работното място на моменти е по-силен от глада, който ги тормози”, коментира Георгиева.

По закон протестът може да се проведе само на територията на предприятието.

Напрежение в предприятието, свързано с нередовното изплащане на заплати, имаше и през есента на миналата година. Тогава при протестите се стигна и до блокиране на пътища.

Системни нарушения на сроковете за изплащане на работните заплати и ваучерите за храна в ТЕЦ "Бобов дол", както и липса на специално работно облекло е констатирала съвместната проверка на Инспекцията по труда в Кюстендил и регионалната структура на КТ "Подкрепа" в Дупница, допълва БНР.

Часове след мълчаливия протест на работниците тази сутрин Инспекцията по труда информира синдикатите в предприятието за започване на спешна проверка, на която покани и тях. В същото време се разбра, че ръководството на централата е наредило изплащането на 50-процентовия остатък от априлските заплати. Инспекторите са направили предписания с фиксирани в тях срокове за изплащане и на ваучерите за храна, които закъсняват с няколко месеца.

Проверката е констатирала масова липса на работно облекло и предпазни средства, които трябва да се получават всяка година.

Със съдействието на Инспекцията отново ще настояваме незабавно да започнат преговори по подписване на нов колективен трудов договор, в който ясно да бъдат разписани основните ангажименти на работодателя спрямо работниците, каза Йорданка Германова, лидер на КТ "Подкрепа" – Дупница. Ако отново бъде направен отказ от нормален диалог, протестите ще приемат по-радикална форма, допълни тя.

По-рано синдикалистите обявиха, че от пет-шест месеца системно се забавя изплащането на работната заплата и хората получават само част от възнагражденията си. Спрени са и ваучерите за храна. Диалогът в предприятието, което е собственост на Христо Ковачки, е нарушен, каза за БНР конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Любка Георгиева, която от години следи проблемите в централата:

Опитите за подписване на нов колективен трудов договор са срещнали категоричен отказ от страна на изпълнителния директор – Емил Христов, твърди тя. Според Георгиева няма обективни икономически причини за неизплащане на заплатите и социалните придобивки в ТЕЦ "Бобов дол", тъй като от миналата година предприятието е излязло от енергийния микс на държавата и продава електроенергия на свободния пазар.

Проверка на синдикатите показва, че контрагентът стриктно спазва графика на разплащания с ТЕЦ-а. Хората са категорични, че протестите ще продължат, независимо от резултатите от проверката на Инспекцията по труда, защото досега ефект от констатираните нарушения няма. Те настояват за незабавно започване на преговори по нов КТД, независимо че старият, макар и изтекъл, продължава да действа в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още