IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращите лекари настояват за коригиране на нормативната рамка*

Здравният министър Петър Москов заяви готовност за диалог

17:51 | 06.04.16 г. 4
<p>
	Протестът на медиците пред Министерски съвет. <em>Снимка: БТА</em></p>

Протестът на медиците пред Министерски съвет. Снимка: БТА

Протестиращите лекари настояват за незабавни преговори за коригиране на нормативната рамка.

„Настояваме за незабавни преговори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и с Министерството на здравеопазването за коригиране на нормативната рамка”, обърна се към протестиращите медици председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, съобщи БТА.

Протестът е организиран от съсловната организация под наслов "Истинска реформа за истинска медицина". В протеста участват лекари от цялата страна - и от общински, и от частни болници.

Лекарите са се превърнали от лечители в администратори, непрекъснато са унижавани и обругавани, каза още Грозев. Той посочи, че от началото на тази година 142 лекари са напуснали България като основният им мотив е бил нормативната неосигуреност. 

Протестът е организиран основно заради нормативния и административен хаос, каза още Грозев.

Протестиращите излязоха с плакати, на които пише, че не искат пари, а истинска медицина, "Бюрокрацията не лекува", "Не на финансовия идентификатор".

Повече от 2000 човека са се включили в протестния митинг, уточняват от БЛС. Протестиращите са били от всички нива на здравната система – общопрактикуващи, специалисти от извънболничната и болничната помощ, както и от частни болници.

От името на съсловната организация разпространиха и декларация* до премиера и до здравния министър, в която заявяват, че при промяна на модела на финансиране от бюджетно към фондово здравеопазване, вече 15 години работят в  условия на хронично недофинансирана здравна система и непрекъснато променяща се нормативна база.

„Българският лекар се превърна в буфер между проблемите на системата и нуждите на пациентите! От лечител се превърна в администратор. Той е непризнат, обругаван и унижаван. А медицината е наука и лекарско изкуство! Трудно да лекуваш, страшно е да си пациент!”, пише в документа.

Лекарите призовават за диалог, за връщане на върховенството на закона, възстановяване на ефективното договорно начало, осигуряване на реално финансиране и гарантиран достъп до качествено здравеопазване.

В отговор министърът на здравеопазването Петър Москов коментира, че Министерството на здравеопазването и правителството имат ясна воля за промени в здравния сектор. "Аз съм отворен и винаги съм бил отворен за какъвто и да е било диалог", каза Москов, цитиран от БТА.

Москов допълни, че не приема обвиненията за липса на диагол. Той подчерта, че кабинетът му е винаги отворен за представителите на Лекарския съюз, ако имат конкретни предложения. Според министъра обаче промяната на здравната система, която той определи като "бездушна" и "касиерска", не бива да спира.

Според министъра това, че Лекарският съюз не е подписал рамковия договор не означава, че няма такъв.

Относно днешните протести на лекарите в София министърът на здравеопазването каза, че те имат право да изразят позицията си.

Петър Москов е на посещение в Шумен по повод обединението на многопрофилните болници в Шумен и Нови Пазар. Той благодари на местни власти в двата града, които са одобрили сливането на лечебните заведения, и обяви, че би било по-добре това обединение да обхване всичките болници в областта.

След Бургас, където направихме консорциум от седем болници, Шумен е второто място където се обединяват лечебни заведения, което е добро и за пациентите, и за стабилността на болниците в системата, заяви Москов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още