IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата ще работи с чужди експерти по случая в Горни Лом

Версията за терористичен акт и диверсия е отхвърлена, по-скоро е престъпна небрежност, каза Сотир Цацаров

11:50 | 17.10.14 г.
Прокуратурата ще работи с чужди експерти по случая в Горни Лом

Прокуратурата ще търси помощта на международни експерти при разследването на взрива в Горни Лом, коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БТА.

Той поясни, че тази стъпка се налага, защото българските специалисти, които биха могли да се занимаят с това, в известна степен са професионално свързани със собственика на компанията Валери Митков. Той е ръководител на катедра във Висшата школа за подготовка на персонал за взривни работи към Минно-геоложкия университет и именно поради това се смята, че има обвързаност с експертите, които разбират от взривове.

За експерти не може да бъдат назначени хора, които са обучавани от Митков или са получили правоспособност с негова санкция.

Цацаров обаче не уточни от кои страни ще бъдат привлечени международните експерти. Те ще са с познания в областта на взривните работи и такива, които познават устройството на 4-те типа мини, използвани от държави от НАТО, както и от времето на Студената война.

Заедно с чуждите експерти ще работят и експерти от армията.

16 000 страници са доказателствата, които прокуратурата е иззела и в които става дума за разрешение на "Видекс" АД от службата за Контрол по общоопасните средства (КОС).

Версията за терористичен акт и диверсия е отхвърлена, по-скоро е престъпна небрежност, посочи Цацаров. „Когато капацитетът на преработка на мините е далеч по-нисък от темпа на тяхната доставка, саботираш собствената си
безопасност и тази на хората, които работят там - на три смени“, коментира още главният прокурор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още