IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на оранжерийни зеленчуци готвят протести

Земеделците са недоволни от разпределението на субсидии за обвързана подкрепа

12:57 | 06.01.15 г. 1
Производители на оранжерийни зеленчуци готвят протести

Производители на оранжерийни зеленчуци готвят протести, тъй като са недоволни от предвиденото за тях подпомагане по линия на директните плащания. Това съобщи за Investor.bg Велин Георгиев, председател на Контролния съвет на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).

Основно недоволството на бранша е заради обвързаната с производството подкрепа за производителите на животинска и растителна продукция. Обвързаната подкрепа е с бюджет 13% от директните плащания, или около 118 млн. евро годишно. Тя се прилага с цел подпомагането на уязвими сектори.

От средата на миналата година градинарите настояват да получат половината от средствата, но на 1 август 2014 г. в Брюксел е депозирано разпределение приблизително 40:60 в полза на фермерите.

Първоначално оранжерийните производители са очаквали подкрепата за тях да достигне 800 евро/дка. Сега обаче от управляващите научили, че ще получат около 250 лв./дка. „За сравнение – в Румъния  оранжериите получават подкрепа от 650 евро/дка“, заяви Велин Георгиев.

Той не уточни къде и кога ще се проведат планираните протестни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Toranaga
преди 9 години
браво, да живее пазарната икономика!!! 800 евро на декар!!! БРАВО!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още