IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има неправилна пропорцията между външен и вътрешен дълг

00:17 | 15.10.01 г.
Автор - снимка
Създател
Има неправилна пропорцията между външен и вътрешен дълг
Тази година страната ни е погасила 680 млн. USD главница без осигурено финансиране от фонда и без споразумение с него, тъй като тригодишното споразумение с МВФ изтече. През последното тримесечие на годината имаме плащания за oколо 300 млн. USD - част от тях главница, част - лихви.
Има един естествен процес на намаляване на външния дълг. Ние го погасяваме, без да поемаме нов дълг. Друг вариант е финансовото министерство да се опита да намали външния дълг на страната за сметка на вътрешния. В бъдеще ще се опитаме дa имаме положителна вътрешна емисия, a също така и по-дългосрочни облигации, които да покрият нуждите на пенсионните фондове за по-дългосрочни ресурси. Това е особено актуално след 2002 г., когато се очакват изгодни допълнителни ресурси между 250 и 300 млн. лв. от пенсионните фондове заради активиране на трите стълба на пенсионното осигуряване. Като се знае, че 50 на сто от ресурсите на фондовете трябва по закон да са в ДЦК, ние смятаме да покрием тази нужда.
Смятаме, че е неправилна пропорцията между външен и вътрешен дълг. В момента тя е 8-9% вътрешен дълг и останалата част са външните задължения. В скоро време ще има нова експериментална емисия на седемгодишни ДЦК с общ номинал между 15 и 30 млн. лв.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още