IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политици: Партиен лидер трябва да състави правителството

Предсрочни избори при изчерпване на конституционната процедура са вариант според Томислав Дончев, Николай Хаджигенов и Тома Биков

13:21 | 08.04.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, Архив</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, Архив

Лидерът на партията винаги трябва да е начело на правителството. ГЕРБ смятат да предложат по нормалната процедура правителство. В името на стабилността партията би подкрепила и правителство на "Има такъв народ". В студиото на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев намали броя на депутатските гласове, които от ГЕРБ биха дали на Станислав Трифонов, от десетина, по думите на премиера Бойко Борисов от вчера, на двама-трима.

"Безотговорно би било да кажем, че нямаме достатъчен парламентарен ресурс. Може процедурата да не крие много възможности, но ние сме длъжни да минем през нея", посочи Дончев.

Отговорността на ГЕРБ

Вицепремиерът напомни, че страната се намира все още в пандемия, икономическа криза, а гражданите и бизнесът трябва да се подпомагат. Затова и още на първия ден след съставяне на правителство според него решения трябва да се вземат и да се носи отговорност.

Личното мнение на Томислав Дончев е, че лидерът на партията винаги трябва да е начело на правителството. Той не изключи обаче възможността ГЕРБ да предложат правителство без Борисов за премиер.

Той отхвърли възможността ГЕРБ да станат бунтовническа партия и да организират протести въпреки опита от времето на правителството на Пламен Орешарски.

Дончев посочи, че ГЕРБ няма страх от предсрочни избори. „Ако се изчерпи конституционната процедура, се отива на нови избори. От служебно правителство не ни е страх”, каза още той.

Тома Биков от ГЕРБ увери, че с всички политически партии ще бъде обсъдено кой ще бъде премиер.

„За Борисов не е самоцел да бъде министър-председател. Имаме петима души, които могат да заемат поста, те са били в общественото пространство. Ако се кандидатира Станислав Трифонов за премиер, сме готови да обсъдим дали да го подкрепим. Нормално е лидерът на спечелилата партия да бъде премиер, но в момента не се намираме в нормална ситуация“, коментира той в БНТ.

По думите му ГЕРБ има готовност да предложи структура и състав на правителство, както и дългосрочна програма за управление. "Предстои да се реши кой ще бъде в преговорния екип. Имаме готовност за правителство с политици, но и с неполитически лица. Не на всяка цена искаме да бъде в управлението. Със сигурност ни трябват поне 121 депутати. Готови сме да проведем разговори с всички, да се съобразим с част от техните предложения", заяви Тома Биков.

Той е на мнение, че когато една партия няма да може да управлява, не прави победата ѝ от изборите по-малка. „Ние сме готови да бъдем и в ролята на опозиция. Не виждам да има разговори в момента, преговори, няма дори спекулация за евентуален министър-председател, очевидно е, че тази тежест ще падне върху партията на Трифонов", допълни Тома Биков.

Той бе категоричен, че няма да има служебно правителство и призова президентът Румен Радев да събере първите три политически сили. "През всичките ни години на управление сме направили много грешки, но не такава, която да е разрушила тъканта на нацията и не е променила съдбата ѝ. В момента сме в ситуация, в която можем да вземем структурна грешка за България. Предсрочни избори би било безотговорно, въпреки че вероятно бихме спечелили от тази ситуация", каза още Биков.

Ще има ли договорки

Адвокат Николай Хаджигенов, съпредседател на коалиция „Изправи се, мутри вън“, емоционално заяви по БНТ, че „гласовете на БСП ни трябват, за да убием ламята и без тях не можем да го направим“.

Той информира, че преговори за кабинет все още не се водят, но уточни, че връзка между "Изправи се! Mутри вън!"  и БСП не означава, че ще се оженят за социалистите или ще направят някаква коалиция. 

Според него това, което Борисов предлага, го прави с цел да оцелее още един ден. Хаджигенов и Манолова откликнаха на призива на лидера на БСП Корнелия Нинова да се заемат с "черните каси на властта". Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ се обяви за спиране на всички сделки и концесии от страна на правителството.

По думите му част от хората искат веднага нови избори, сякаш изборите са вълшебна пръчица, с която Бойко Борисов ще изчезне и ще бъде оправена държавата.

„Искаме ли Обединените патриоти в парламента, искаме ли Васил Божков, но сега е моментът, в който ГЕРБ и Бойко Борисов се гърчат. Ако сега направим избори, каква е вероятността той да извади още един златен пръст – доста сериозна“, категоричен бе адвокат Хаджигенов.

Той смята, че трябва да се състави правителство, което може да има много кратък живот. „Но за този кратък живот трябва да променим Изборния кодекс, за да можем да променим начина на провеждане на изборите“, настоя адвокат Хаджигенов.

Според него е възможно да има избори 2 в 1 наесен – предсрочни парламентарни избори и президентски избори. Това, върху което коалицията мисли, е как да има правителство. „В една нормална работеща демокрация няма значение кой ще бъде министър-председател“, отбеляза Хаджигенов. Той заяви, че би станал министър, ако „трябва да пожертва себе си“.

Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още