IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсиите в България остават по-ниски от тези през 1989 г.

Едва миналата година заплатите в страната са надминали стойността си от 1989 г.

12:48 | 21.06.15 г. 9
Пенсиите в България остават по-ниски от тези през 1989 г.

Едва миналата година заплатите у нас са надминали тези през 1989 г. Пенсиите обаче все още са по-ниски. Това показа изследване на Центъра за либерални стратегии, представено от BTV.

Изследването измерва действителното количество на стоки и услуги, които можем да закупим с доходите си.

Данните сочат, че чак през 2014 г. е преодолян спадът при заплатите и те вече са с 2% по-високи от тези през 1989 г. В същото време обаче покупателната способност на средната пенсия е с 10 на сто по-малка. За първото тримесечие на тази година средната брутна заплата е 859 лева. А средната пенсия за същия период е 313 лв.

Според икономистите за това, че пенсиите у нас сега са по-ниски от тези през 1989 г. има логично обяснение.
„Пенсиите тогава не са били действителни, въпреки че с тях човек е можел да си купи по-голям брой стоки и услуги отколкото сега, и когато системата се срива, пазарът влиза и показва кое колко струва, а не колко правителството е решило да струва, се виждат разликите”, обяснява Явор Алексиев.

Експертите са на мнение, че по-високи пенсии може да има само при промяна на пенсионния модел у нас. Една от идеите е, по-малка част от парите, които се отделят за старини да отиват в НОИ, а по-голяма в частен пенсионен фонд. И всеки сам да определя каква доходност иска.

„По-младите да избират по-рискови профили, защото има време да се компенсират загуби. Хора, които са по-близо до пенсионната си възраст, да могат да изберат по-малко рискови неща като държавни ценни книжа”, казва Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.

Икономическата логика диктува още, че пенсионната възраст трябва да расте, за да се събират вноски от повече работещи. Изследването на икономистите отчита още, че реалните пенсии нарастват със 7,2% годишно след 1997 г. Това е значително по-бърз ръст от този регистриран между 1965 и 1990 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: 'За първото тримесечие на тази година средната брутна заплата е 859 лева.'Кой по времето на соца е вземал 860 лв заплата - само старшите милиционери и разни доносници на КГБ ... и господата от ЦК, дето извозваха с мерцедесите разни свои познати и роднини ... и Старата Комунистическа Вещица от Рупите, която им беше 'съветник по националната сигурност'. Народът и тогава си тънеше както винаги в бедност и мизерия ... и трупаше дългове, без да е наясно нито заради кого, нито защо.Отн.: 'А средната пенсия за същия период е 313 лв.'Тези хора не разбраха ли, че те техни пенсии нямат. Осигурявали са се навремето за 200-300 лв пенсия, което в момента е 20-30 ст - това им е 'тяхната' пенсия, и всичко което вземат отгоре е от нашите пенсии - тези хора трошат в момента нашите пенсии (на роботещите в момента) и алчността им и арогантността ми нямат никакви граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 9
absfresh
преди 9 години
Кой почва на 390 лева заплата, чистач, метач, нощен пазач някой пенсионер ли?Грамотните и желаещи българи вземат над 1000-1500 лева. И никак не са малко. Показтелно е движението посока Гърция и морето лятото и посока зимните курорти зимата. Неуспелите да загрбят нещо за рязане *** и *** , не можещи нищо, седят и мрънкат по форумите, колко е лош капитализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 9
Godo
преди 9 години
Реално преди 30 години се почваше на 140 лева, сега се почва на 390 лева. Средната заплата която я пишат сега е фалшификация. Преди 30 години, 1 лев е купувал 4-5 пъти повече. Значи тогава се почвало със заплата равняваща се на 560 сегашни лева. 40% по-малко от сега. Износът на Япония е 9% от БВП, на Китай износът е 26% от БВП - а вносът им е 22% от БВП. На България износът е 70%, от БВП, а вносът също е 70% от БВП. Тоест цените в България зависят изцяло от заплатите и субсидиите в чуждите държави, но ПЕЧАЛБИТЕ на бизнесът зависят изцяло от заплатите и субсидиите тук. СХВАЩАТЕ ЛИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 6
melon
преди 9 години
Тези статистики не са ли малко тъпички?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 9 години
Е що така бре, Миме? Нали през 1989 г. сме били фалирали, голи, боси, гладни... Начи със сичките еврофондове, кредити и реформи сега сме некъде около фалиралия комунизъм. След още 25 години можем да стигнем и равнището му от преди да фалира, щото преди перестройката заплати и пенсии беха същите, ама цените наполовина! И това при условие, че ЕС и УСА се оправят от батака, в който са в момента... хехе...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 3
IMRO
преди 9 години
Ще ми се да кажа нещо по-различно, ама май толкова можем. Една голяма част от обществото (като се почне от ***, мине се през дребни тарикати и се свърши с цели партии) се занимава с далавери и крадене на обществени ресурси... и за друго изглежда няма нито акъл, нито грам способности. Същото важи и за голяма част от емигрантите ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 6
ing5rov
преди 9 години
За 26 год. преходен период толкоз...след 40 ...ще видим...може би.Понякога имам усещането,че българското племе няма да излезе никога от пустинята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 4
aldy
преди 9 години
Ами наследниците на червената номенклатура са по-алчни и по-***. Затова раята го отнася.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още