IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Неблагоприятното развитие на „Южен поток“ е загуба най-вече за нас

Това бе важен геостратегически и икономически проект, коментира бившият премиер

12:48 | 07.12.14 г. 6
Орешарски: Неблагоприятното развитие на „Южен поток“ е загуба най-вече за нас

Неблагоприятното развитие на „Южен поток“ е загуба за Европа, региона и най-вече за България. Той бе важен геостратегически и икономически проект за нас и с основание доминират мнения на разочарование от неговото прекратяване. Така коментира спирането на проекта бившият премиер Пламен Орешарски в профила си във Фейсбук.

Той допълва, че сред коментарите има и манипулативни обвинения за действията на ръководеното от него правителство. 

„Прави се опит да се внуши, че непрозрачни действия на българските участници по време на краткия мандат на споменатото вече правителство били причина за критики от ЕК“, казва Орешарски.

Той коментира, че в официалното писмо на Европейската комисия от началото на юни тази година (начало на санкционна процедура) са били визирани три спорни действия: определяне на „Южен поток България“ за проектант, оператор и собственик на тръбопровода, компетентност на България да сключи междуправителственото споразумение и възложените от „Южен поток България“ поръчки.

„Без да влизам в спор относно юридическите аргументи на Комисията, само ще отбележа, че нито едно от тези действия не са предприети в периода 2013-2014 г. Дори единствената проведена процедура по избор на изпълнител в края на 2013 и началото на 2014 г. следва правилата на проведени такива в предходни години, т.е. ако тя е грешна, значи е следвана утвърдена вече грешна практика, а не е нов подход, сътворен от висшата администрация на това правителство“, казва той.

По повод разпореденото от него спиране на проекта Орешарски коментира: „Действително, в качеството ми на министър-председател се разпоредих да се преустановят временно нови тръжни процедури и съответните стопански ръководители да се въздържат от сключването на нови договори до изясняване с Комисията на спорните тълкувания за визираните от нейни служители т.нар. нарушения. Сторих това в пълно съответствие с призива на Комисията и в обхвата, който бе отбелязан в заключението на цитираното официално писмо.

В същото време експерти на Икономическото министерство и на БЕХ проведоха срещи в Брюксел и изложиха аргументите на българската страна защо визираните от Комисията бележки не са издържани. Беше изпратен и официален отговор на писмото на ЕК, за да се стопира още на този етап санкционната процедура. Запознати със ситуацията бяха и партньорите от руска страна. В същото време не бяха спрени никакви други дейности по подготовката на изпълнението на проекта“.

„По обясними причини, не бих могъл и не намирам за основателно да коментирам доколко следващите две български правителства са продължили усилията да защитят българските аргументи пред ЕК. Вярвам, че са работили в тази посока“, казва Орешарски.

„В обобщение, през втората половина на 2013 и първата половина на 2014 г. действията по изграждането на Южен поток бяха ускорени, като инкасираното изоставане бе преодоляно по признание и на руската страна. Развитието в последните няколко месеца завърши със разочароващ резултат. По моя оценка, в резултат на много и комплексни по характер фактори, част от които бяха налице още от началото на тази година“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 33 rate down comment 2
StefanL
преди 9 години
тези европрограми за който ми говориш се оползотворявт напълно от дъщерните фирмички на ГЕРБ и компания до бикновенният българин нито трохичка нестига. Пътищата и пречиствателните станции немогат да нахранят хората и да им платят тока и парното зимата! А нима ние не плащаме за членството си в еврогеиският съюз милиони евро? Я направи една сметка с тези същите пари неможехме ли да си построим сами тези неща и да бъдем независими от еврогеиският съюз който непостоянно ни налага санкции и глоби? Сметни само токът който продвахме от 1,2,3,4 ректор на Козлодуи на Турция какви печалби ни носеше но ги затворихме за да купуваме ток от Еврогеиските -*** сега ни прецакаха и с Южен поток който щеше да ни носи милиони евро от транзита на газ за еврогея! И на всичкото отгоре ни напълниха с *** от сирия афганистан ирак и африка па и неискат да ги пускаме към запада . Целия този еврогеиски съюз е хубав ама само за такива като Бойко Пленьо Калфин Кунева дето цоцат и цоцат от европеиският
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 6
krasi_mir_g
преди 9 години
Само ти ли не знаеш, че при *** и депесари се краде , като за последно, Европата ни спира фондовете и страната отива на фалит. Ти май не си забелязал колко пътища, метро в София, пречиствателни станции и какво ли не се прави при управлението на десни партии, а при другите, какво ли не гърми, в това число и банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 41 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Орешарски наистина е едно продажно ***. Продаде се да служи на олигархичните интереси на ДПС. Дори неговият любимец Чобански започна политическа кариера в ДПС.А защитата му е добра и достойна. Четох я цялата. Личи си професионализмът и нивото му. На светлинни години е пред повечето останали експерти в България. Но какво от това след като мафията ДПС го използва за параван и то с неговото съгласие? Той продаде страната и народа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 6
StefanL
преди 9 години
А ПО ВРЕМЕТО НА ГЕРБ ДА НЕ БИ ДА БЕШЕ ПО РАЗЛИЧНО АААА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 6
krasi_mir_g
преди 9 години
Що за финансист е този, дето говори до загуби за нещо, от което може да се спечели, евентуално след повече от 20 години ползване? При напълно непрозрачни и секретни параметри и по закони прокарани в парламента под диктовката на продавача. Този за балъци ли ни смята? Да не говорим за грабежите от приближените му по време на кредитния бум в България и още, и още.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 5
redcretin
преди 9 години
Мръсен ***, защо не е подведен под отговорност за сделките по проекта в последните дни на неговото управление?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още