IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ отчете забавен годишен ръст на оборотите в търговията на дребно през януари

Данните показват лек месечен спад на оборотите на търговците на храни и напитки

12:21 | 09.03.15 г.
НСИ отчете забавен годишен ръст на оборотите в търговията на дребно през януари

Разнопосочно е движението на индекса на оборотите в търговията на дребно през първия месец на годината. От данните на Националния статистически институт е видно, че на месечна база има минимален спад – в рамките на 0,1%. Спрямо януари 2014 година обаче има увеличение от 4,3 на сто.

Данните показват още и забавяне на ръста след 6,1% увеличение на оборотите на годишна база, регистрирано през декември 2014 година. 

Статистиката показва, че на годишна база със 17,7% се увеличават оборотите в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, интернет или телефон. В същия сектор обаче се отчита сериозно намаление спрямо декември 2014 година – от 15 на сто.

Припомняме, че през декември от НСИ съобщиха за значително увеличение на оборотите в сектора, което съвпада и с увеличеното пазаруване около празниците в края на годината.

Прави впечатление и разнопосочното движение по отношение на търговията на дребно с храни и напитки. През януари 2015 година оборотите в този сектор се увеличават с 3% на годишна база, но намаляват, макар и с 0,2%, спрямо предходния месец.

Ръст и на месечна, и на годишна база се отчита по отношение на търговията с облекла и обувки. Увеличението е от 1,8% спрямо декември и от 7,5% спрямо януари 2014 година.

През първия месец на тази година има намаление по отношение на оборотите, реализирани от търговците на компютърна и комуникационна техника. На месечна база намалението е от 4,5%, а на годишна – от 2,1%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още