IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2,4 милиона българи обмислят туристическо пътуване или почивка тази зима

С хиляда лева от бюджета си хората планират да посетят зимни курорти и културно-исторически дестинации в нашата страна

11:17 | 13.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 2,4 милиона българи обмислят туристическо пътуване или почивка в страната тази зима – за предстоящите празници или за зимния сезон, показва проучване на Gallup International България.

Изводите на социологическата агенция, която е направила анкета по телефона сред хиляда човека в навечерието на зимния туристически сезон, показва, че българските зимни курорти и културно-историческите дестинации са закономерно по-предпочитани от чуждестранните.

Условията за туризъм в зимните курорти в страната като цяло се подобряват, е мнението на българите. СПА или културно-исторически туризъм пък е избиран по-често пред ски и зимни спортове.

42% от българите твърдят, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка за зима 2019-2020 г. в България, сочи проучването. 18% посочват, че планират поне едно пътуване през зимните месеци в чужбина. Социолозите констатират, че българските курорти са закономерно по-предпочитани за почивка, отколкото тези в чужбина. Това, разбира се, се дължи на комплексни фактори, сред които основно място заема ценовата достъпност.

Очаквано, българите в активна възраст, финансово по-обезпечените и най-младите заявяват в най-голяма степен, че ще посетят зимните ни курорти.

За 57% от анкетираните туризмът в българските зимни курорти се подобрява като цяло. За 26% това не е така, а 17% не могат да дадат отговор.

Условията за зимен туризъм, които България предлага, са оценени високо от българите – близо три четвърти от всички запитани смятат, че условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения, които страната ни предлага, са определено добри (27%) или по-скоро добри (46%). 8% от българите са по-скоро недоволни от предлаганите услуги в зимните курорти в страната, а 6% изобщо не са доволни. Останалите се затрудняват да отговорят.

Когато става дума за пътуване по Коледа и Нова година, например, средната продължителност на планирания туризъм в България е пет дни. Изглежда, че празничната почивка в чужбина за онези българи, които могат да си го позволят, ще продължи повече време – средно около девет дни. Това вероятно се дължи и на организираните пакети.

Разбира се, както може, да се очаква, ските остават по-рядко срещаното желание – по-голямата част от онези, които се очаква да пътуват в България, предпочитат да прекарат ваканцията си тази зима по-скоро релаксирайки: в СПА курорт или да посетят културно-историческа забележителност в страната. Заявилите, че планират пътуване за културно-исторически, СПА, винен или друг вид туризъм са близо три пъти повече от тези, които планират да отидат на ски или друг вид зимен спорт. Това отново може да се свърже и с ценовата достъпност на любителското практикуване на зимен спорт.

Независимо къде и как ще почиват мнозинството от българите, които планират зимна ваканция, заявяват, че ще отделят около 1000 лева за нея. Разбира се, като цяло, планираното в началото на сезона пътуване е и част от желанията на българите. Дали и доколко те се изпълняват, ще бъде проверено в следващи изследвания, посочват социолозите на „Галъп интернешънъл“, които заедно с Националния борд по туризъм,  периодично проучват нагласите на българите по теми, свързани с туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още