IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МЗ предлага допълнителни отстъпки за скъпи лекарства, плащани от НЗОК

Компенсациите ще зависят от обема продажби, който са реализирали фармацевтичните компании за съответната година

12:20 | 19.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Допълнителни отстъпки за иновативните лекарства в зависимост от обема продажби, който са реализирали производителите им за съответната година, предлага Министерството на здравеопазването.

Предложението е записано в окончателния проект на промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, публикуван за обществено обсъждане от здравното министерство.

Фармацевтичните компании, които предлагат иновативни медикаменти, от две години връщат в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отстъпки в размер на 10%. Сега здравното ведомство предлага допълнителни отстъпки, като посочва в мотивите си необходимост от оптимизиране на разходите наздравния фонд за лекарствени продукти.

Предлага се диференциран, прогресиращ размер на допълнителната отстъпка в зависимост от размера на надвишението, записано е в проектозакона.

С новите поправки ако разходите на Здравната каса при реимбурсиране на иновативни лекарства се увеличат с до 10% от заложеното, допълнителната отстъпка ще е 25% от преразхода за съответната година. Ако надвишението е до 15%, отстъпката ще е 50% от него, ако преразходът е до 25%, отстъпката ще е 75%. Ако разходите на НЗОК са станали двойни на предвидените за новото лекарство, то фирмата ще плати увеличението им на 100%, предлагат от Министерството.

Предвижда се и въвеждане на диференцирани отстъпки за различните показания на медикаментите, когато е приложимо.

Предлага се и още един вид компенсация - ако Здравната каса формира общ ръст на прогнозните си разходи за лекарства от минимум 3% за съответната година спрямо предходната, фирмите, чиито медикаменти са довели до преразхода, ще трябва да компенсират 20% от увеличението. В промените се залага приложението на това правило и за последните месеци на 2017 г., както и авансовото изплащане на отстъпките за последното тримесечие.

Целта на промените е ясно да се дефинират лекарствените продукти, за които се дължат отстъпки от страна на притежателите на разрешение за употреба към НЗОК, както и видовете отстъпки за реимбурсираните продукти. Става въпрос основно за скъпоструващи, иновативни молекули, които формират значителна част от разходите на НЗОК за лекарства.

С допълнителната отстъпка би се постигнал дисциплиниращ ефект на прогнозните годишни разходи на Касата за медикаменти. Би се постигнала и относителна предвидимост и устойчивост в разходите на фонда за лекарствените продукти, заплащани напълно или частично, посочва се в мотивите към проекта.

Идеята на диференцирания минимален размер на отстъпката в зависимост от размера на надвишението на прогнозния годишен разход е справедливо участие на фирмите в поемане на тежестта на допълнителната отстъпка, като компаниите с по-голямо надвишение на разхода следва да предоставят по-голяма компенсация, посочва се още в документа.

Финансовите резултати за НЗОК от въвеждането на допълнителната отстъпка биха били различни за всяка календарна година в зависимост от включените през предходната година в Позитивния лекарствен списък лекарствени продукти с нови международни непатентни наименования, тяхната стойност и договорените с Касата прогнозни стойности, допълва вносителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
s3
преди 6 години
Нека доставчиците да се съобразят с нашето положение и да намалят цените. Ние имаме нужда от ниски цени, за да успеем да минем през реформите в НЗОК и да поддържаме доброто ниво на здравеопазването у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още