IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МИЕ отчита ръст на туристите и приходите от туризъм за полугодието

По данни на Световната организация по туризма туристическата индустрия в България генерира 13,6 на сто от БВП на страната ни, посочва министерството в отчета си

18:10 | 05.08.14 г.
МИЕ отчита ръст на туристите и приходите от туризъм за полугодието

Ръст на чуждите туристи и на приходите от туризъм през първото полугодие отчита Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕ).

За периода януари – юни страната ни е била посетена от близо 2,635 млн чуждестранни граждани, без транзитно преминалите, което представлява ръст от 5,7% спрямо същия период на миналата година, посочва се в отчета на ведомството.

Приходите от международен туризъм за полугодието са близо 1,3 млрд. лева (662,8 млн. евро), което е с 5,3% повече спрямо първата половина на миналата година.

По данни на Световната организация по туризма туристическата индустрия в България генерира 13,6 на сто от БВП на страната ни. Туристическата индустрия се развива с най-бърз темп и изпреварва средноевропейския темп, който е около 4,4 на сто, посочва се в отчета на икономическото министерство.

Ведомството отбелязва, че е приета стратегия за устойчиво развитие на туризма в България 
до 2030 г. Усилията са насочени към позициониране на България като устойчива туристическа дестинация за средната класа туристи. Цел е и привличане на по-висок клас туристи, интересуващи се от културно-исторически артефакти, подчертава министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още