IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Козлодуй - бавното сбогуване с първите ядрени блокове

През миналата година са били нарязани на скрап и демонтирани 7,2 хил. тона метални съоръжения от ядрената централа

08:14 | 13.03.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

В продължение на няколко години след спирането на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй" носталгията и надеждата, че поне 3 и 4 блок в централата отново ще заработят, бавеха редица проекти по демонтажа на оборудването на затворените мощности. Сега обаче работата тече с пълна сила. 

Но как протича самият демонтаж?

От 2008 г. първите два блока на АЕЦ „Козлодуй” бяха обявени от правителството като радиоактивни отпадъци и Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) започна дейностите по демонтажа на съоръженията.

Първите стъпки са в машинната зала, където няма радиоактивно замърсяване. Съоръженията там се нарязват на парчета, всяко едно от тях се проверява и, ако е „чисто”, с разрешение на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), се изнася извън централата и се продава под формата на скрап или като съоръжения, стига да има купувач.

През миналата година служителите на ДП РАО са нарязали на скрап и демонтирали 7,2 хил. тона метални съоръжения. 4,8 хил. от тях са продадени, а приходите от това са в размер на 5 млн. лева. Плановете са през тази година да бъдат демонтирани 7,2 хил. тона оборудване от машинната зала, както и 200 тона от контролираната зона.

Работата по изпълнението на тази цел вече е започнала – на 25 февруари е свален калпакът на  втори блок. Първо се изваждат облъчени екранни касети от корпуса на реактора. Касетите не съдържат ядрено гориво, но пък са били облъчени по време на работата на реактора. Все пак за служителите, които извършват тази дейност, не е предвидено специално защитно облекло. 

Отварянето на реактора е станало след разрешението и под строг контрол на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и българската Агенция за ядрено регулиране. След като бъдат извадени опасните части, калпакът отново ще бъде монтиран върху реактора - целта на операцията е да бъде намален радиационният товар за хората, които ще работят по демонтирането на съоръженията по-късно. 

Очакванията са до средата на април да започне и работата по вдигането на калпака и на реактора на първия блок на централата.

Всички касети ще бъдат събрани за съхранение в басейни до третия реактор на ядрената централа.

Плановете предвиждат по-нататък ниско- и среднорадиоактивните отпадъци, каквито са 90% от оборудването на първите четири блока, което трябва да бъде демонтирано, да се съхраняват в новото хранилище на площадката „Радиана”, разположена до АЕЦ „Козлодуй”. Високорадиоактивните отпадъци ще бъдат съхранявани на територията на централата – първоначално в мокро (за поне 10 години), а след това и в сухо хранилище, за което от АЕЦ „Козлодуй” всеки момент очакват лиценз, за да заработи.

Реално в момента работата по демонтажа на трети и четвърти блок все още е в началната си фаза. До края на март ДП РАО ще подаде искане за издаване на лиценз за извеждане от експлоатация на тези два блока на централата.

Как се извършват част от дейностите по демонтажа на оборудването на площадката на първите четири блока можете да видите в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
"И като строи 45 години какво остави 89-та година ? Един огромен дълг ..."******************Колко огромен? Почти колкото взе оня ден твоят вожд ли? Толкова остави, че още живеете от това! хахаха!Дъщерите ми избягаха не от такива като мен, а от такива като теб! Още не съм си получил пенсията, но всеки месец внасям неколко хилки на такива като тебе за пенсия! Др^иско, ще те купя и ще те продам бре, мишко калайджийска! хахаха...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
...100 000,200 000 или милион,колко си "умен"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 2
Longin
преди 9 години
...за достатъчно умен че да не влизам в морето без ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Сега е друго. Сега като видиш някоя много скъпа кола и веднага разбираш, че някой много умен я кара. Както се казва в оная приказка 400 коня под капака и едно магаре зад волана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
...за колко "умен" се смяташ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 7
Nikola666
преди 9 години
Друго си е соца. Ставаш член на партията и до живот си осигурен. За който не може да се уреди остава постоянното присъствие на БЗНС или ОФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 6
Longin
преди 9 години
това е хубаво при капитализма - че разделя парите от глупаците.. (за разлика от цоц-а)както и на борсата (ни)Мави ти участваш ли на БФБ? не съм те видял да пишеш по темите...или май само громиш капиталетата и американците под новините на инвестора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
и аз имам едни познати, продадоха някакви ливади в Банско по време на бума и се събраха по няколко стотин хиляди на калпак...сега, като изключим колите друго няма останало от тия кинти:)Имам и други познати де-едни продадоха едни пустеещи лозя в Лозен за по 100 еврака на някой плиткоумен и сега имат десетина апартамента в Сф и не си дават много зор в живота. Ама това са изключения. ПС: До колкото знам тия лозя все още са си пустеещи лозя:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Това е синдромът на цървуля, който винаги глида в чуждия двор, мери се с чужд аршин и не цени това, което има... Ние сме такива! И важното е какви са ни колите, а не по колко и на кого плащаме за ток... Щото много ми е интересно оня по-долу с москвеча по какво разбира като бръкне в контакта, по каква технология му е произведен тока?!!! Ако обаче се съди по фактурите, требва да вървим назад с технологиите! Едно нреме капиталистите ( не капиталетата) са внедрявали нови технологии за да повишат рентабилността, да повишат качеството, да понижат цената и да гътнат конкуренцията с по-добра и по-евтина стока. С ел. Енергията нещо наопаки... Хаха!Изобщо, тези евроатлантически ценности ми обърнаха сичките представи наопаки!!!За да ни вземат във ВОЕННИЯ СЪЮЗ НАТО, първо ни разоръжиха до голо, а за да ни приемат в икономическия ЕС, първо ни затвориха всичко, дето произвеждаше евтино... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Примерът с твоя познат никак не е единствен. По-скоро е типичен. Аз що народ познавам, дето взеха съвсем прилични имоти от реституцията, а сега нямат нищо. Един от тях, за смях на широката публика в момента кара жигула, останала кой знае откъде. Един друг, дето беше получил 4 декара в центъра на София не само, че похарчи всичко, но някак успя да натрупа и няколко стотин хиляди долара дългове. Лека му пръст, той си отиде човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още