IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборът на нов състав на КЗК блокира

Единственият кандидат за нов председател на Комисията оттегли кандидатурата си

15:09 | 09.03.16 г.
Изборът на нов състав на КЗК блокира

Процедурата за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) блокира по време на заседанието на парламентарната комисия по икономика и туризъм. На него трябваше да бъдат изслушани номинираните за членове на антимонополния орган.

В началото на заседанието обаче кандидатът на ГЕРБ за председател на КЗК Росен Желязков оттегли своята номинация с думите, че се надява по този начин доверието в Комисията да се повиши. Той поясни още, че е единственият кандидат за поста начело на органа и отказва да се състезава сам със себе си.

"Нямам колебания за качествата си и не това е мотивът ми да се оттегля", каза още съветникът към политическия кабинет на Министерския съвет. Желязков беше главен секретар на Министерския съвет в предишния мандат на ГЕРБ и беше обвиняем по аферата "Костинброд".

Оттеглянето на Желязков стана причина за искането на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров да поиска отмяна на заседанието на комисията и начало на нова процедура за набирането на кандидати за членове на КЗК.

Според председателя на парламентарната комисия Петър Кънев обаче оттеглянето на Желязков не е основание за спиране на процедурата, нещо повече - решение за това трябва да дойде от пленарната зала. Кънев допълни, че изслушването на кандидатите може да продължи, а след това да бъдат приемани предложения за председател на антимонополния орган.

Срокът за набиране на кандидати е изтекъл и не могат да бъдат издигани други номинации само за поста председател, категоричен беше пък депутатът от Реформаторския блок Петър Савов, който не е член на икономическата комисия, но участва в днешното заседание като гост. 

Полина Карастоянова от Патриотичния фронт предложи да бъде гласувано продължаване на работата на парламентарната комисия по приетия предварително дневен ред, а именно - изслушването на кандидатите за КЗК.

"За" предложението гласуваха 8 депутати, един беше против, а деветима се въздържаха. Съгласно правилника на Народното събрание при това положение предложението не беше прието и заседанието на икономическата комисия беше отложено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още