IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Вучева: Споразумението за Гърция е много добър изход от кризата

Добро решение е, че се отделят средства за банките и отделно за инвестиционно развитие на Гърция, смята финансистът

14:06 | 13.07.15 г.
Хр. Вучева: Споразумението за Гърция е много добър изход от кризата

Споразумението, което лидерите от еврозоната постигнаха в преговорите за новата спасителна програма на Гърция, е нещо много добро. Добро решение е и че се отделят средства за банките и отделно от тях средства за инвестиционно развитие на Гърция. Това коментира в предаването „12+3“ по БНР проф. Христина Вучева.

„Аз бях уверена в този изход, след като Международният валутен фонд още в първите дни на юли зае позицията, че трябва да се помогне на Гърция”, каза финансистът, като уточни, че няма да бъде лесно изпълнението на всички мерки.

Гърция ще получи 86 млрд. евро като част от третата спасителна програма за страната, стана ясно след продължилата 17 часа среща на лидерите на еврозоната. В замяна Атина трябва да изпълни редица тежки изисквания.

Пакетът от мерки е много добър и съдържателен въпреки сложното техническо изпълнение, посочи Вучева. По нейно мнение изискванията към Гърция са много сериозни от чисто техническа гледна точка. Трудни са за осъществяване и в чисто практически план, посочи тя. „Но аз съм сигурна, че това ще се направи, защото всички отдавна са разбрали, че това е неизбежно и трябва да се случи – намаление на бюджетни разходи, увеличение на данъци”, подчерта проф. Вучева.

Според нея заслуга в положителния изход от кризата има председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Мъдростта и опитът си казаха думата, както с идеята за инвестиционен фонд, така също и доверителният фонд, който не е някакъв специален фонд, а система за управление на държавната собственост. Това не означава обезателно приватизация, а означава отделно управление, където и приходите ще се управляват отделно. Така се гарантира пред кредиторите възможността за връщане на някаква сума от дълга”, обяснява проф. Вучева.

Финансистът допълни, че преди години доверителният фонд е щял да бъде добър вариант и за България. „Ако някой се беше сетил у нас през 90-те години да ни предложи такъв доверителен фонд, където да отнесем всичката дъжавна собственост, която имахме, и някой да я управлява, продава и да се знае кой и как, вероятно щяхме да бъдем на съвсем друга позиция и нямаше да се подозираме непрекъснато кой какво е откраднал и колко пари сме взели”, посочи Вучева.

„Чисто професионално предложението на кредиторите е много добро - на всички участници в преговорите – Франция, Германия”, допълни експертът.

Темата за Гърция следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още