IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" е намалила с 30% доставките на газ за Румъния

Северната ни съседка е складирала 2,8 млрд. куб. метра газ, а вътрешното производство е достатъчно, дори и при спиране на руските доставки

16:24 | 29.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
"Газпром" е намалила с 30% доставките на газ за Румъния

Руската компания "Газпром" e намалила доставките на газ за Румъния с 30 процента спрямо договореното количество, съобщи агенция „Медиафакс“, цитирана от БТА. Румънският министър на енергетиката Андрей Джеря е заявил, че няма специални мотиви за безпокойство и е посочил, че страната му ще подготви официална позиция.

От енергийното министерство на Румъния обявиха в средата на септември, че страната няма да има никакви проблеми в зимния период дори и ако "Газпром" спре напълно доставките на газ, а зимата е изключително тежка.

Припомняме, че България получава природен газ по една тръба, която преминава през Румъния. До момента българските власти не са обявили да има нарушение в доставките на синьо гориво за страната ни.

Румъния е складирала до октомври един милиард кубични метра природен газ над задължителното нормативно изисквано количество от 1,8 милиарда кубични метра. Миналата година Румъния е изразходвала 12,5 милиарда кубични метра природен газ. Вътрешното производство, осигурено от ОМВ Петром и Ромгаз, е около 11 милиарда кубични метра. Останалата част от потреблението се внася от Русия, но на по-висока цена в сравнение с вътрешното производство.

В България доставки се извършват в момента и от единственото ни газово хранилище край Чирен, но то не може да покрива изцяло консумацията през зимния период у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още